FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložbu "Arhitekt Edvin Šmit" otvorila ministrica Andrea Zlatar Violić

Autor: mbuj
ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Izložbu "Arhitekt Edvin Šmit" kojom zagrebački Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada započinje seriju predstavljanja radova renomiranih zagrebačkih arhitekata, koji su pridonijeli razvoju i vizualnom identitetu Zagreba, večeras je u ZgForumu otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Ministrica je rekla kako je arhitekt Edvin Šmit poznat kao predstavnik jedne modernističke generacije hrvatskih arhitekata koji su počeli raditi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća koji su se iznimno razvijali prateći trendove u suvremenoj europskoj i svjetskoj arhitekturi.

"Ono što je posebno u njegovu opusu to je da je niz najvećih njegovih djela bio vezan uz javne prostore i prostore javnih funkcija i da je na taj način oblikovao urbani prostor i urbani identitet u velikom dijelu Osijeka i njegove regije, ali i u najvećem dijelu grada Zagreba, posebno Velesajma i Novoga Zagreba", naglasila je ministrica Zlatar Violić. Istaknula je kako je ZgForum prostor u kojemu će se održavati različite izložbe posvećene arhitekturi, okrugli stolovi i rasprave, na kojima će ne samo predstavnici struke, nego i građani moći raspravljati o pitanjima koja ih muče, a tiču se urbanog graditeljskog identiteta grada u kojemu živimo i cijele Hrvatske.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo istaknula je kako su izložbu otvorili danas, 31. svibnja, jer je rođendan nedavno preminulog arhitekta Edvina Šmita (Osijek, 1943. - Sv. Nedelja, Brezje, 2010.). Naglasila je da su za izložbu odabrani segmenti iz autorovog opusa, a posebno je istaknula proširenje Ekonomskog fakulteta na Kennedyjevom trgu i Južni ulaz Zagrebačkog velesajma sa zgradom Carinarnice.

Pročelnica Veselić Bruvo kazala je kako su izložbu priredili u suradnji s arhitektima, bliskim suradnicima Edvina Šmita te je pozvala građane da u idućih mjesec dana razgledaju Šmitova arhitektonska djela, njegove vlastoručne skice, fotografije i nacrte. Naglasila je kako sa sigurnošću može reći da je javni prostor Zagreba obogaćen Šmitovim opusom.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙