FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci vratili Palestincima tijela bombaša samoubojica

Autor: bcav
RAMALA, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Tijela 91 palestinskog militanta, koji su u proteklih 35 godina ubili stotine Izraelaca, vraćena su u četvrtak na Zapadnu obalu, u gesti za koju se Izrael nada da bi mogla pomoći oživljavanju mirovnog procesa.

No, palestinski dužnosnici ne odustaju od stava da neće pregovarati sve dok Izrael nastavlja s gradnjom židovskih naselja na teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu. Posmrtni ostaci 80 militanata, u lijesovima omotanima palestinskom zastavom, bili su izloženi na komemoraciji pred uredom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Ramali.

Abas je zajedno s ostalim dužnosnicima molio, ali nije davao nikakve izjave, vjerojatno ne želeći isprovocirati Izrael odajući počast "palim mučenicima", termin kojim se koriste palestinski mediji.

Među njima je više od 20 bombaša samoubojica koji su ubili više od 200 osoba u napadima na izraelske gradove od 1995. do 2006., a koje Izraelci nazivaju teroristima i ubojicama.

Za razliku od puštanja na slobodu stotina Palestinaca iz izraelskih zatvora u listopadu prošle godine, prebacivanje poginulih militanata nije privuklo veliku pozornost u Izraelu, gdje se vraćanje posmrtnih ostataka izraelskih vojnika, često u zamjenu za zatočene arapske militante, smatra nacionalnim prioritetom.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙