FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o izvješću HAZU za 2011.

Autor: dber
ZAGREB, 31. svibnja 2012.(Hina) - Hrvatski sabor sutra će nastaviti sjednicu razmatranjem prijedloga odluke o saborskoj stručnoj službi kojom će se parlament još više otvoriti medijima i građanima, te izvješćem o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za 2011., izvijestio je na kraju večerašnjeg zasjedanja predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Milorad Batinić.

Tako se odlukom o saborskoj stručnoj službi predlaže ustrojiti dvije službe: Službu za medije koja obavlja stručne i druge poslove vezane uz obavještavanje javnosti o radu Sabora putem medija i saborske internetske stranice i Službu za građane koja obavlja poslove izravne komunikacije s građanima i radi na edukaciji građana, posebice mladih, putem organizacije posjeta, edukativnih letaka, ali i provođenja programa volontiranja u Hrvatskom saboru za što postoji veliki interes studenata.

Ta dva prijedloga osnovne su novine koje se predlažu, dok temeljna organizacijska struktura Stručne službe nije mijenjana.

Na dnevnom redu bit će i izvješće o radu HAZU za 2011. gdje stoji da je lani svečanom sjednicom obilježena 150 godina postojanja Akademije, organizirano je 77 znanstvenih skupova, održano je 65 predavanja i 62 predstavljanja knjiga, 55 izložbi, 8 obrana magistarskih i doktorskih radova, te 15 komemorativnih sastanaka.

Tijekom 2011. godine Zaklada HAZU poticala je znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Hrvatskoj i sudjelovala u financiranju ukupno 128 projekata sa 1,3 milijuna kuna.

Intenzivirana je i međunarodna suradnja sa znanstvenim organizacijama i rad na međunarodnim projektima, a Akademija je ostvarila bilateralnu suradnju s 35 akademija.

HAZU je lani objavio ukupno 108 svezaka raznih publikacija i to: 20 knjiga, 19 zbornika radova, 30 svezaka časopisa, 2 knjige sažetaka, 23 kataloga izložbi, 2 deplijana, 2 rječnika, 2 izjave te 8 spomenica preminulim akademicima. Objavljeno je francusko izdanje Edicija Hrvatska i Europa, a rad je bio usredotočen na V svezak edicije pod radnim naslovom Suvremena hrvatska kultura.

Akademijine znanstveno-istraživačke jedinice radile su na 31 znanstvenom projektu, osim toga realizirano je niz ostalih znanstvenih i umjetničkih zadatka.

U okviru muzejsko-galerijske djelatnosti Akademije tijekom 2011. organizirano je u Gliptoteci 20 izložbi, u Kabinetu grafike šest izložbi, Strossmayerova galerija starih majstora bila je otvorena za javnost stalnim postavom Galerije, dok su u Hrvatskom muzeju arhitekture organizirane dvije izložbe i četiri predavanja.

(Hina) xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙