FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osumnjičenik za ubojstvo Politkovske u kućni pritvor

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 31. svibnja 2012. (Hina) - Moskovski sud odredio je u četvrtak kućni pritvor negdašnjem pukovniku moskovske policije Dmitriju Pavljučenkovu, osumnjičenom za ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovske 2006. godine, koji je dosad u zatvoru čekao suđenje, a nova mu je mjera izrečena na zahtjev njegovih odvjetnika zbog zdravstvenog stanja, javljaju ruski mediji.

Pavljučenkova majka izjavila je da je njezin sin zadobio brojne ozljede i opekline dok je bio u ratu u Afganistanu te u prometnoj nesreći prije nego što je uhićen u kolovozu prošle godine pod optužbom za organiziranje ubojstva Politkovske.

Optužnice su podignute protiv još pet osumnjičenih organizatora ubojstva novinarke, od kojih su dvojica također povezana sa službama sigurnosti.

"Priznajem da sam je pratio. Međutim, nisam znao da se pripema njezino ubojstvo. Iskreno mi je žao", rekao je Pavljučenkov u četvrtak pred sudom.

Pavljučenkov je ustvrdio da su izaslanik čečenskih separatista Ahmed Zakajev i oligarh Boris Berezovski, koji žive u Londonu, naručili njezino ubojstvo kako bi diskreditirali Kremlj. Obojica su odbacila te optužbe.

Ana Politkovska, oštra kritičarka Kremlja i majka dvoje djece, ubijena je 7. listopada 2006. dok je ulazila u dizalo u stambenoj zgradi u Lesnoj ulici u Moskvi gdje je živjela. U nju je ispaljeno pet hitaca na rođendan predsjednika Vladimira Putina. Imala je samo 48 godina.

Ubojstvo Politkovske, koja je bila poznata po izvještavanju o kršenju ljudskih prava u Čečeniji, snažno je odjeknulo na Zapadu i mnogi su ga povezivali s Putinom. Međutim, neki njezini kolege iz Novaje Gazete tvrde da je teza po kojoj iza ubojstva stoji Putin potpuna besmislica i tipična je za način na koji Zapad izvješćuje o događajima u Rusiji.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙