FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolumbijski pobunjenici oslobodili francuskog novinara

Autor: akoz
BOGOTA, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Kolumbijski pobunjenici iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) u srijedu su na slobodu pustili francuskog novinara Romea Langloisa, mjesec dana nakon što su ga uzeli za taoca u sukobu koji je pokazao da ta ljevičarska skupina još uvijek predstavlja prijetnju unatoč udarcima koje im je nanijela vojska tijekom posljednjeg desetljeća.

Langloisa, najistaknutijeg zarobljenika kolumbijskih pobunjenika od oslobađanja francusko-kolumbijske političarke Ingrid Betancourt, pobunjenici su zarobili 28. travnja na jugu zemlje u sukobu s postrojbom kolumbijske vojske kojoj je Langlois bio pridružen.

Langlois je s pripadnicima FARC-a išao među seljane od kojih su se mnogi s njime slikali. "Nikada nisam bio vezan. Prema meni su se više odnosili kao prema gostu. Davali su mi dobru hranu... uvijek su se odnosili s mnogo poštovanja", rekao je novinarima 35-godišnji slobodni novinar koji radi za televizijsku postaju France 24. "Ne mogu se požaliti".

Langlois je bio ranjen u lijevu ruku, no sada izgleda da je dobrog zdravlja. On je pozvao svijet da posveti više pozornosti najdugotrajnijoj pobuni u Južnoj Americi i rekao da bi s gerilcima trebalo biti više novinara "kako bi pokazali njihov svakodnevan život".

Francuski predsjednik Franocis Hollande pozdravio je Langloisovo oslobađanje rekavši da je to trenutak "radosti" i "olakšanja". "Moje su misli i s drugim našim sunarodnjacima koji su još uvijek zatočeni i na čijem oslobađanju vlada radi", izjavio je Hollande.

U zatočeništvu se trenutno nalazi još sedmero francuskih državljana, šestero na području Sahela u Africi i jedan obavještajni časnik u Somaliji.

Posljednji francuski državljanin kojega je FARC držao kao taoca bila je Betancourt koju je nakon šest godina zatočeništva u džungli 2008. godine oslobodila kolumbijska vojska.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙