FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

HONG KONG - Rijedak ružičasti dijamant, nazvan Martian Pink prodan je za 17,4 milijuna dolara (13,9 milijuna eura) na aukciji koja se u utorak održala u Christie'su u Hong Kongu, nakon samo šest minuta, postigavši dvostruko višu cijenu od prvobitno ponuđene. Riječ je o najvećem ružičastom dijamantu koji je dosad ponuđen na nekoj dražbi. Posljednji je put licitiran 1976. kada je također izazvao senzaciju. Tada ga je na prodaju ponudio američki draguljar Harry Winston. Dijamant teži 12 karata, a prodan je anonimnom kupcu koji je licitirao putem telefona. Draguljar Winston je bio toliko impresioniran činjenicom da su Amerikanci 1976. lansirali letjelicu Viking na Mars, u sklopu istraživanja tog planeta, pa je među dragim kamenjem potražio jedan ružičasti. U čast lansiranja letjelica Martian Pink je dobio taj naziv, objasnio je Francois Curiel iz Odjela za nakid u Christie'su.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je na svečanosti održanoj u Bijeloj kući Bobu Dylanu uručio najviše američko civilno odlikovanje - Predsjedničku medalju slobode, kazavši pritom kako je njegov veliki obožavatelj. "Danas svi, od Brucea Springsteena do U2 puno duguju upravo Bobu", rekao je Obama na svečanosti uručujući priznanje 70-godišnjem Dylanu, koji je na glazbenoj sceni punih 50 godina. "Nema takvoga velikana u povijesti američke glazbe", kazao je američki predsjednik. "I nakon svih ovih godina, on je još uvijek u potrazi za dobrim zvukom, za istinom... Moram iskreno kazati kako sam njegov veliki obožavatelj", rekao je Obama, rođen 1961., godinu dana prije nego što je izašao prvi Dylanov album. Obama je kazao da je Dylanove pjesme slušao još kao učenik. "Svijet je za mene bio otvoren", jer je Dylan opjevao neke stvari od ključnoga značaja za ovu zemlju. "Ono što me osobito veseli, kada su u pitanju ovakve svečanosti je da sam među osobama koje su moji istinski osobni junaci i znam kakav su utjecaj imali na moj život", rekao je Obama, osobito istaknuvši spisateljicu Toni Morrison. Nagradu su u prošlosti dobili Majka Tereza te znanstvenik Stephen Hawking, a osim Dylana Predsjedničku medalju slobode ove godine dobiva još 12 laureata. Među njima su američka spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1993. Toni Morrison, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši astronaut i američki senator John Glenn, a predsjedniku Izraela Shimonu Peresu priznanje će biti uručeno idući mjesec.

LONDON - Princ William je u razgovoru za američku tv-mrežu ABC u utorak priznao da mu je njegova majka, Diana, na poseban način nedostajala na dan njegova vjenčanja s Kate Middleton prije godinu dana. "Bilo mi je veoma teško", odgovorio je William na pitanje televizije je li mu mama, koja je 1997. poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, nedostajala toga dana. "Bio sam se pripremio psihički i nisam htio da mi zadrhti usnica ili nešto slično", dodao je William. Istaknuo je ipak kako si je "baš u toj prigodi, prvi put nakon njezine smrti, rekao kako bi bilo sjajno da je tu". "Tužno je što i ona nije mogla vidjeti" vjenčanje. "Mislim da bi se jako veselila i da bi bila ponosna na nas". "Žao mi je što nije upoznala Kate", dodao je. Tri dana prije proslave dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II. ABC je objavio i razgovor s drugim Dianinim sinom, Harryjem, snimljen u ožujku, nakon njegova obilaska zemalja Commonwealtha u okviru proslave jubileja. Harry je opisao svoju baku kao "sasvim običnu i jako opuštenu" kada je s unucima. "Jako je zanima što rade djeca i unuci". "Želi znati koje udruge podupiremo, kako živimo, čime se bavimo i slično", dodao je Harry.

RIM - Premda mu se imovina procjenjuje na 20 milijardi američkih dolara, kada je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg odveo svoju tek vjenčanu suprugu na ručak tijekom njihova tajnog medenog mjeseca u Rimu potrošio je samo 32 eura i nije ostavio napojnicu, prenosi britanski The Telegraph. Vlasnici košer restorana u rimskom židovskom getu, povijesnoj četvrti u središtu grada, iznenadili su se kada je Zuckerberg otišao ne ostavivši napojnicu. Račun je iznosio samo 32 eura za ručak koji se sastojao od prženih artičoka, specijaliteta rimskih Židova, prženih cvjetova tikve i raviola punjenih brancinom i artičokama. Umjesto vina ili piva izabrali su bocu vode i čaj. Konobari u Nonni Betti iznenadili su se njihovom štedljivošću, ne samo zbog njihova golemog bogatstva nego i zbog toga što su Amerikanci na glasu da daju velike napojnice, što se od njih očekuje kod kuće. Razlog tomu nije nezadovoljstvo obrokom, rekao je vlasnik restorana Umberto za Corriere della Sera. "Pitao sam ga 'Kakav je bio?' i on je rekao 'Jako dobar'", rekao je. To nije prvi put da je Zuckerberg otišao bez napojnice. Navodno je to učinio i noć prije u Pierluigiju, povijesnoj tratoriji u blizini Trga Campo de Fiori. Bračni je par iz Rima otputovao u ponedjeljak, a nagađa se da bi se mogli uputiti prema obali Amalfi južno od Napulja prije povratka u SAD. Zuckerberg (28), čije dionice Facebooka vrijede gotovo 20 milijardi dolara, oženio se svojom dugogodišnjom djevojkom Priscillom Chan 19. svibnja u Palo Altu u Kaliforniji.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙