FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić s veleposlanicima Rumunjske, Albanije i Indonezije

Autor: dpos
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak u Zagrebu s veleposlanicima Rumunjske, Albanije i Indonezije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Rumunjski veleposlanik Cosmin George Dinescu izvijestio je kako je postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU pokrenut u rumunjskom parlamentu, te imajući u vidu činjenicu kako sve političke stranke u Rumunjskoj podupiru ulazak Hrvatske u Uniju, izrazio uvjerenje kako neće biti nikakvih problema oko njegova prihvaćanja, stoji u priopćenju.

Dinescu je tijekom susreta izvijestio i o planiranom projektu uvrštenja vlaškog i žejanskog govora (arhaične verzije rumunjskog jezika) kao izbornog predmeta u osnovnoj školi u Šušnjevici, što je ministrica Pusić u potpunosti poduprla kao projekt od kulturne dobrobiti za obje zemlje.

Albanski veleposlanik Pellumba Qazimi istaknuo je kako Hrvatska, na temelju napretka u pristupnom procesu, predstavlja model za sve preostale zemlje jugoistoka Europe, te izrazio interes albanske strane za korištenjem hrvatskih iskustava.

Ministrica Pusić podsjetila je kako je hrvatska vlada ovog mjeseca donijela odluku o osnivanju Savjeta za tranzicijske procese koji će djelovati kao centar izvrsnosti prenošenja iskustava i znanja stečenih tijekom pristupanja Hrvatske NATO-u i Euopskoj uniji.

Veleposlanik Indonezije Agus Sardjan, koji je bio u nastupnom posjetu, osvrnuo se na mogućnosti buduće gospodarske suradnje, pri čemu je potvrdio interes Indonezije za korištenjem luke Rijeka za indonezijski pristup europskim tržištima.

Sugovornici su poduprli održavanju druge sjednice Mješovitog odbora za gospodarsku i tehničku suradnju, koja bi se krajem ove godine trebala održati u Džakarti.

Veleposlanik Sardjana izvijestio je tijekom susreta i o projektima usavršavanja, stipendiranja i razmjene studenata koje provodi Indonezija, što je Pusić ocijenila prilikom za stjecanje iskustava mladih u obje zemlje i dobar temelj za buduću kulturnu suradnju, navodi se u priopćenju MVEP-a.

(Hina) xpp/xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙