FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 29. svibnja

Autor: vkla
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 29. svibnja.

ZAGREB - Svečana akademija u Hrvatskom saboru povodom 20. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima i potvrde međunarodnog priznanja. Nazočnima će se obratiti predsjednik Sabora Boris Šprem, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, premijer Zoran Milanović i predsjednik države Ivo Josipović. (Trg sv. Marka 6-7 u 10 sati u Sabornici)

U okviru akademije, u organizaciji MVEP-a, održat će se dva okrugla stola: Vrijeme međunarodnog priznanja i primitka RH u članstvo UN-a (u 11.15 - 15.15 sati u dvorani Josipa Šokčevića) i Dva desetljeća hrvatskog članstva u UN-u: Izazovi i uspjesi (16.00 - 17.30 sati u dvorani Josipa Šokčevića). Voditelji okruglih stolova su ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te zamjenik ministrice Joško Klisović. Među sudionicima okruglih stolova su bivši hrvatski dužnosnici s početka 90-ih - Žarko Domljan, predsjednik 1. saziva Hrvatskog sabora, Franjo Gregurić, premijer u razdoblju1991-1992., Stipe Mesić, predsjednik Sabora 1992-1994. i predsjednik države 2000-2010. i Mate Granić, ministar vanjskih poslova 1993-2000., te međunarodni političari i diplomati iz vremena stvaranja RH, poput bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova Roland Dumasa, posebnog izvjestitelja Komisije UN-a za ljudska prava za bivšu SFRJ Tadeusza Mazowieckog i posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a i privremenog upravitelja UNTAES-a Jacquesa Paula Kleina.

ZAGREB - Svečani prijem povodom 20. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima za sudionike svečane akademije i okruglih stolova. (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, u 20 sati)

ZAGREB - Povodom obilježavanja Dana mirovnih snaga, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton položit će vijenac kod spomenika stradalim pripadnicima mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. (Zagrebačka zračna luka Pleso u 8.30 sati)

BRUXELLES - Sastanak Vijeća za opće poslove na kojem će kao promatrač sudjelovati potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica. Glavna tema sastanka je rasprava o Višegodišnjem proračunskom okviru (MFF) za razdoblje 2014-2020. Vijeće će kratko raspravljati i o izvješću o monitoringu hrvatskih priprema za pristupanje Europskoj uniji, koje je Komisija objavila 24. travnja te prihvatiti zaključke o tome. Očekuje se da će Vijeće u svojim zaključcima ponoviti ocjene Europske komisije da je Hrvatska na pravom putu i da je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U ograničenom broju pitanja od Hrvatske će se zatražiti dodatni napori kako bi preostalo vrijeme do pristupanja bila u potpunosti spremna za članstvo.

BRUXELLES - Potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica sastaje se s povjerenicom Europske komisije za unutarnje poslove Cecilom Malmstroem.

KARTUM - Sudan i nedavno formirani Južni Sudan trebali bi započeti novu rundu pregovora o prestanku neprijateljstava i rješavanju spornih pitanja.

Dežurni:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Domagoj Janković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙