FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Autor: kgab
ATENA, 26. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom strankom Sirizom, koja se njima protivi, uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja.

Stranke koje podupiru i protive se tim mjerama našle su se gotovo izjednačene uoči predstojećeg ponavljanja izbora idućeg mjeseca koji bi mogli odrediti budućnost Grčke u eurozoni.

Anketa je pokazala da Novu demokraciju podržava 23,3 posto ispitanika, a Siriza je dobila 22 posto. Ispitivanje je proveo MRB za tjednik Real News.

Grčki izborni zakon stranku s najviše osvojenih glasova, bez obzira na postotak, automatski nagrađuje s dodatnih 50 zastupničkih mandata, što se može pokazati ključnim u formiranju vlade pa tako i za grčki ostanak u eurozoni.

Grčka je bila prisiljena sazvati nove izbore budući da je nakon izbora 6. lipnja parlament ostao jednako podijeljen između skupina stranaka koje podržavaju i koje se protive oštrim mjerama štednje. Provođenje tih mjera uvjet je koji su EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili Grčkoj za dobivanje 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙