FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava Montera: štrajk ne koristi ni radnicima ni poduzeću

Autor: dduk
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Uprava društava grupe Monter podržava djelatnike u njihovim zahtjevima za isplatom zaostalih plaća, ali upozorava kako je štrajk rezultirao gubitkom poslova i smanjenjem mogućnosti naplate potraživanja koja iznose preko 40 milijuna kuna, priopćio je predsjednik Uprave Montera i Monter projekta Ante Katura.

Radnici splitskog Montera štrajkaju mjesec i pol dana, a jučer su zbog neisplate plaća prosvjedovali pred sjedištem Splitsko-dalmatinske županije.

Katura tvrdi kako nije istina da plaće nisu isplaćene 10 mjeseci, nego da je dug prema zaposlenicima deset mjesečnih plaća, ali da su one isplaćivane u smanjenim iznosima, koliko se uspijevalo prikupiti.

Gotovo svaki mjesec od 2008. godine radnicima je isplaćivano od 30 do 150 posto mjesečnih iznosa neto plaća, a to je oko 80 posto ukupno obračunatih plaća te putni troškovi gotovo u punom iznosu, kao i terenski dodatak, tvrdi Katura.

Glavnim razlogom duga prema zaposlenima smatra što s početkom krize nije otpušteno 50 posto radnika, a preostalim nisu smanjene plaće, primjereno tekućim prihodima, količini posla i naplati.

Katura kaže kako uprava sa sindikatom pregovara od osnivanja sindikalne podružnice prošle godine te da su istovremeno vođeni intenzivni pregovori o novim poslovima.

Plaće i druga davanja nisu mogli biti isplaćivani iz tekućeg poslovanja te je sredstva za isplatu osiguravao Bruno Orešar, a Monter projekt je iz vlastitih sredstava u zadnje tri i pol godine osigurao najviše pet plaća dok su ostalo su bile pozajmice, tvrdi Katura.

U međuvremenu, dodaje, štrajk i medijski istupi sindikata poništili su sva nastojanja da tvrtka preživi, zadrži maksimalan boj zaposlenih i nastavi djelatnost pa će najvjerojatnije završiti u stečaju.

Glede dugovanja prema državi, kaže da je nekoliko puta predlagao podmirenje, a zadnji put primjenom modela C kojim bi država došla u posjed nekretnine, ali bez pozitivnog ishoda.

Smatra da još postoji mogućnost otvaranja pregovora dužnika, vjerovnika, države i banke, te se nada da će se to i ostvariti.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙