FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klubovi zastupnika podržavaju rad pravobraniteljice za djecu

Autor: dber
ZAGREB, 24. svibnja 2012.(Hina) - Svi klubovi zastupnika koji su popodne sudjelovali u raspravi o izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2011. podržali su to izvješće kao i rad ureda koji je, osim na pojedinačnim slučajevima kršenja prava djece i slučajevima koje je započeo, sudjelovao i u izradi zakonskih prijedloga koji su se doticali prava djece.

"Nije u redu samo čekati prijave povreda dječjih prava nego djelovati na proaktivan način za dobrobit djece", rekla je Tatjana Šimac Bonačić (SDP).

U raspravi je upozoreno da se lani povećao broj povreda ekonomskih prava djece zbog siromaštva njihovih roditelja, a da je i sve veći broj povreda prava na privatnost djece putem novih tehnologija - mobitela i interneta.

Po istraživanju Ekonomskog fakulteta u Splitu, djeca provode između šest i sedam sati dnevno na internetu, a roditelji su nedostatno informirani o opasnosti i snazi tog medija, rečeno je u raspravi.

Srđan Gjurković (HNS) je kazao da je izvješće pravobraniteljice za djecu vrijedan doprinos, prilika i poticaj za redefiniranje ciljeva i provođenje aktivnosti za zaštitu djece. Dodao je da će od jeseni ponovno biti uveden besplatan školski prijevoz, ali i da se treba puno više učiniti kako bi se poboljšali uvjeti zdravstvenih ustanova u kojima se liječe djeca.

Prema podacima zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, 47 posto djece dolazi izvan Zagreba, a nisu u mogućnosti udovoljiti potrebama djece bez duljeg čekanja, rekao je.

Iznio je i stajalište HNS-a da bi ukidanje specijaliziranog pravobranitelja za djecu, predviđeno zakonom o pučkom pravobranitelju usvojenom krajem prošle godine, ugrozilo dosadašnju razinu zaštite djece kao najranjivije populacije.

Hrvatski laburisti naglasili su važnost skrbi za djecu s posebnim potrebama te napomenuli kako osim deklarativne podrške, djeci treba i stvarna pomoć, naročito kada je riječ o djeci kojoj treba povećana srkb.

Sabor je za danas završio s radom, a sutra zasjedanje počinje raspravom Kluba HDZ-ovih zastupnika o izvješću pravobraniteljice za djecu za 2011.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙