FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za kraj sezone Majstorskog ciklusa Beethovenova Deveta

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT–a završava sezonu u četvrtak 24. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvedbom Beethovenove Devete simfonije pod ravnanjem Pavla Dešpalja šefa dirigenta Simfonijskog orkestra, priopćeno je iz Glazbene proizvodnje HRT-a.

Skladajući Devetu simfoniju veliki skladatelj kazao je "da se sa starim idejama više se ništa ne može te da mora doći nešto novo". Tako je svaka njegova simfonija nadgradnja, novo nadahnuće koje u konačnici, u 9. simfoniji nadilazi granice djela i simfonijske skladateljske discipline, navodi se u programskom materijalu.

Riječ je o raskošnom grandioznom djelu koje je već na praizvedbi u Beču 1824. osvojilo publiku a tema četvrtog stavka u kojem je Beethoven uglazbio stihove Friedricha Schillera (Oda radosti) postala je planetarno poznata, izvodi se u nebrojenim svečanim prigodama, a 1972. u instrumentalnoj inačici proglašena je europskom himnom.

Simfonijskom orkestru i Zboru HRT–a pridružit će se Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, osnovan 1948. u sklopu zagrebačkog Sveučilišta, koji visoka interpretativna dostignuća neprestano potvrđuje sudjelovanjem u velikim glazbenim projektima. Od 2003. Zbor vodi dirigent Luka Vukšić.

Solisti u Devetoj simfoniji neki su od najpoznatijih hrvatskih pjevača Valentina Fijačko, članica Opere splitskoga HNK i dobitnica mnogobrojnih nagrada za sjajne izvedbe uloga od Mozarta do Gotovca, Martina Gojčeta Silić, predavačica solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Zrinko Sočo, koji je od 1981. prisutan na opernim pozornicama te Giorgio Surian, prvak milanske Scale koji u svojoj bogatoj biografiji bilježi nastupe na najpoznatijim europskim pozornicama, kao i u njujorškome Metropolitanu.

(Hina) pp/xta ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙