FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zamjenica ministra obrane Tafra sa zamjenikom načelnika GS OS Makedonije

Autor: nkot
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra sastala se u ponedjeljak sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Makedonije general bojnikom Naserom Sejdinijem, a tijekom susreta potvrđena je uspješna bilateralna suradnja dviju zemalja, s naglaskom na vojnu suradnju oružanih snaga kroz zajedničke vježbe i angažman u mirovnim misijama, a posebice u misiji ISAF u Afganistanu gdje djeluju zajednički mentorski timovi u Školi vojne policije u Kabulu, priopćeno je iz MORH-a.

Zamjenica ministra obrane Tafra u svom je obraćanju naglasila da, iako NATO summit koji se održava u Chicagu nije vezan uz proširenje Saveza, Hrvatska želi vidjeti Makedoniju što prije kao punopravnu članicu NATO-a. Također naglasila je kako će Makedonija i dalje imati snažnu potporu Hrvatske na njenom putu u euroatlanske integracije, istaknuvši kako Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima.

Sejdini, koji se nalazi u višednevnom posjetu Oružanim snagama RH, zahvalio se na dosadašnjoj političkoj i vojnoj potpori Hrvatske, te istaknuo da Makedonija pridaje veliki značaj suradnji s OSRH i Ministarstvom obrane RH. Dosadašnju suradnju oružanih snaga dviju zemalja ocijenio je izuzetno uspješnom, dodavši kako postoje mogućnosti i proširenja iste posebice kroz NATO inicijativu "pametne obrane" gdje je kao primjer naveo uspješan projekt zajedničke pilotske obuke u Zemuniku.

Zamjenica ministra Višnja Tafra i general Sejdini razgovarali su i o aktualnim projektima opremanja i modernizacije oružanih snaga slijedom usvojenih strateških obrambenih dokumenata u Makedoniji, te izrađenih nacrta prijedloga istih u RH, a u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna. Zamjenica Tafra istaknula je kako će proriteti MORH-a, temeljem projekcija budućeg državnog proračuna i strateških planova biti u narednom četverogodišnjem razdoblju usmjereni na projekte opremanja obalnim ophodnim brodom za potrebe Obalne straže, na zadržavanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva, kao i dovršetak projekta vojarne za 21. stoljeće, odnosno vojarne "Predrag Matanović" u Petrinji.

Također, tijekom susreta bilo je riječi i o mogućnostima vojno-tehničke suradnje dviju zemalja.

Generala Sejdinija, tijekom dana također je, u odvojenom posjetu primio i zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse, general pukovnik Slavko Barić, prema priopćenju.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙