FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gluhi sportaši protiv diskriminacije u Zakonu o sportu

Autor: adrp
ZAGREB, 19. svibnja 2012. (Hina) - Na paket novih zakonskih rješenja iz područja sporta, koje je jučer predstavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, danas se priopćenjem za medije oglasio Hrvatski športski savez gluhih (HŠSG) kojima posebno smeta što će, po prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o sportu, novčane nagrade dobivati samo čujući sportaši.

"Gluhi olimpijci, njih 41 starijih od 45 godina po sadašnjem zakonskom rješenju, neće dobiti priznanje u vidu trajnih novčanih naknada, dok će 171 olimpijaca i paraolimpijaca, prema sadašnjem zakonskom rješenju, dobiti pravo na novčanu mjesečnu naknadu.

Hrvatski športski savez gluhih izvršio je svoje obaveze i dostavio je podatke na zahtjev MZOS o svim gluhim sportašima osvajačima medalja sa velikih natjecanja, a sada nitko od njih nije uvršten u trajnu novčanu naknadu. Službeni odgovor o tome nismo dobili iz MZOS niti smo održali tematski sastanak sa ministrom Jovanovićem iako smo isti tražili još u travnju ove godine.

Podsjećamo da se olimpijske igare gluhih održavaju od 1924. godine, a prvu medalju na ovom natjecanju naši gluhi sportaši su osvojili 1953. godine. Na dosadašnjim olimpijskim igrama za gluhe medalje su osvajane pretežito u ekipnim sportovima, rukometu i nogometu.Iako djelujemo u tišini i nismo medijski adekvatno popraćeni, sada ističemo da ne možemo prihvatiti činjenicu da se naši gluhi olimpijci jednostavno zaboravljaju u Zakonima RH.

Kriteriji po kojima će olimpijski i paraolimpijski osvajači medalja dobiti novčane mjesečne naknade, a gluhi osvajači medalja neće, nisu nam poznati.

Razlog ovakvoj diskriminaciji ne može biti dodatan broj od 41 gluhog sportaša uz 171 predviđenih ili samo zato jer nismo jako medijski popularni, osobito jer je riječ i o sportašima koji doprinose ugledu RH u svijetu," kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HŠSG Marijo Lušić .

(Hina) xad yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙