FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski prosvjednici protiv unije Arabije i Bahreina

Autor: bcav
DUBAI, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Tisuće Iranaca prosvjedovale su u petak protiv unije Saudijske Arabije i Bahreina, objavila je državna televizija, a utjecajni klerik ocijenio je tu ideju kao "nesretnu urotu" koju muslimani nikada neće tolerirati.

Napetosti između Irana i američkih saveznika u Perzijskom zaljevu porasle su proteklih mjeseci, pri čemu arapski čelnici osuđuju Iran za poticanje pobune šijitskih muslimana u Bahreinu, što većinski šijitski Iran i prosvjednici odbacuju.

Spor se dodatno pojačao nakon što je Teheran osudio ideju šest zaljevskih zemalja sa ovotjednog summita o jačanju političke i vojne unije kao protuteže jačanju Irana u regiji.

Nakon sastanka na vrhu u Rijadu, pojavila su se nagađanja da će uniju najprije proglasiti Saudijska Arabija i Bahrein gdje se šijitska većina pobunila protiv vlade prošle godine.

"Ovo je bolesna urota uz 'zeleno svjetlo' Amerikanaca i cionista, no moraju znati da je narod Bahreina i cijele regije, muslimani diljem svijeta i u Iranu neće nikad tolerirati", rekao je klerik Kazem Sediqi tijekom molitve petkom prenošene na državnom radiju.

Iranska državna televizija prikazala je snimke tisuća ljudi okupljenih u gradovima diljem zemlje kako izvikuju slogane protiv kraljevskih obitelji u Bahreinu i u Saudijskoj Arabiji i protiv predložene unije između Maname i Rijada.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙