FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić o 20. obljetnici primanja Hrvatske u UN

Autor: bcav
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je u petak u Zagrebu program obilježavanja 20. obljetnice primanja Hrvatske u UN, ocijenivši da je Hrvatska od tog ključnog razdoblja do danas ostvarila ogroman napredak.

"Imamo puno prostora za napredak, ali nema sumnje da smo u odnosu na to gdje smo bili ostvarili ogroman pomak", rekla je Pusić na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Dodala je da je članstvo u svjetskoj organizaciji konsolidiralo međunarodno priznanje Hrvatske i bilo početak izgradnje države koja je danas na pragu ulaska u EU i koja je izgradila institucije i procedure o kojima smo prije 20 godina mogli samo sanjati.

Obilježavanja ulaska u UN počet će 22. svibnja proslavom na Zrinjevcu, a središnja svečanost održat će se 29. svibnja u Hrvatskom saboru kada će se održati i okrugli stol o 20. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske.

Kako je najavila Pusić, na skupu će uz najviše tadašnje hrvatske dužnosnike sudjelovati bivši poljski premijer Tadeusz Mazowiecki, nekadašnji ministar vanjskih poslova Mađarske Geza Jeszenski i Francuske Roland Dumas, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, bivši vatikanski podtajnik za odnose s državama kardinal Jean-Louis Tauran, nekadašnji upravitelj UN-a u istočnoj Slavoniji Jacques Klein.

Hrvatska je u UN primljena 22. svibnja 1992. aklamacijom Opće skupštine, nakon što su je prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice EU-a, Rusija i SAD.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙