FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GM će montirati novu Astru u Britaniji

Autor: mkuz
LONDON, 17. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div General Motors najavio je u četvrtak da će novu generaciju modela Astra montirati u Britaniji, čime se tvornica u njemačkom Bochumu suočila s prijetnjom zatvaranja.

Američki proizvođač automobila u četvrtak je izvijestio da će uložiti 125 milijuna funti u tvornicu u britanskom Ellesmere Portu, gdje će montaža novog vozila početi u 2015.

Britanski sindikat Unite najavio je da će do 2020. u tvornici biti otvoreno 700 novih radnih mjesta. Dodaju i da je 94 posto radnika na sindikalnom izjašnjavanju prihvatilo promjenu radnih obveza.

"Gotovo da je izvjesno zatvaranje jedne GM-ove tvornice u Njemačkoj, vjerojatno one u Bochumu", kazao je neimenovani izvor upućen u pregovore.

GM se u Britaniji prodaje pod brandom Vauxhall a očekuje se da će prekinuti proizvodnju najvažnijeg modela Astre u najvećem njemačkom pogonu u Ruesselsheimu i ograničiti je od 2015. samo na pogone u Ellesmere Portu i u poljskim Gliwicama.

Izvor je dodao da bi dio proizvodnje GM-ove marke Chevrolet mogao biti prebačen iz Azije u Europu, i to vjerojatno u pogon u Ruesselsheimu. To znači da je najizglednije zatvaranje pogona u Bochumu.

GM-ova odluka spada među najdramatičnije u sklopu nastojanja europskih proizvođača automobila da preustrojem ili konsolidacijom nađu odgovor na više od četiri godine pada potražnje i zarade.

Mnoge tvornice već rade djelimičnim kapacitetom i analitičari procjenjuju da su proizvođači smanjili proizvodnju za oko tri milijuna automobila ili oko 20 posto. Usprkos tome, i dalje imaju problema s prodajom.

Opel je u prošloj godini zabilježio gubitak od 750 milijuna dolara.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙