FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Helena Štimac Radin primila predstavnike Zagreb Pridea

Autor: ipet
ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Helena Štimac Radin, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, primila je danas predstavnike i predstavnice organizacijskog odbora Zagreb Pridea u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv homofobije i transfobije koji se danas i obilježava, a na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo što se taj dan u Hrvatskoj prvi put obilježava institucionalizirano.

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH uvrstio je, naime, u novu Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. institucionalizirano obilježavanje spomenutoga danas kao obveznu mjeru.

U današnjem priopćenju Helena Štimac Radin ističe da Ured za ravnopravnost spolova kontinuirano podržava Povorku ponosa Zagreb Pride jer joj je cilj podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti bilo kakvog oblika diskriminacije na osnovu spolne orijentacije, te širenje prostora tolerancije i osuda svakog oblika nasilja i homofobnih reakcija prema LGBTIQ osobama.

Na sastanku su razmijenjena stajališta i o novim zakonodavnim inicijativama vezanim uz poboljšanje pravnoga statusa LGBTIQ osoba jer je Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. ocijenjen kao nezadovoljavajući normativni okvir. S tim u vezi ukazano je i na važnost daljnje suradnje između organizacija civilnoga društva i vladinih institucija.

Financijska potpora Ureda za održavanje Zagreb Pridea obuhvatit će i suorganizaciju tribine "Mame u MAMI" te održavanje izložbe Helene Janečić "Hrvatske budnice" i nastupa "Le Zbora", a te će se priredbe održati sutra u Galeriji Prsten HDLU-a.

U izaslanstvu Organizacijskog odbora Zagreb Pridea, najavljenoga za 16. lipnja, bili su Franko Dota, Cvijeta Senta, Marko Jurčić i Matea Popov.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se 17. svibnja, na dan kada je 1990. Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

(Hina) xpp/xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙