FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka"

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Na međunarodnoj konferenciji "Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka", koja se održava u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec rekao je kako je Zagreb "energetski najintenzivnija točka u Hrvatskoj", pa, prema tome, i najveći onečišćivač u Hrvatskoj, a da se i malim pomacima mogu postići velike uštede u svim oblicima energije.

Škrlec je najavio da će to ministarstvo dati važnost onome što najviše energetski opterećuje Zagreb i njegov okoliš - transportu te je rekao kako zbog toga podupire sve projekte koji se odnose na uštedu energije u transportu.

Na konferenciji su govorili i pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić-Kaselj i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Pomoćnica ministra Ivana Vrdoljaka Ana Pavičić-Kaselj istaknula je kako je održivi razvoj današnja stvarnost te da bez njega nema gospodarskog razvitka. Dodala je da je dio održivog razvoja i racionalno korištenje energijom, podsjećajući da se počelo s programom energetske obnove zgrada javnog sektora. Javni sektor treba dati primjer drugima jer će im - ako s energijom racionalno gospodare - ostati više novca za druge planirane investicije, rekla je.

"Ušteda koju stvara manja potrošnja energije je prilika za tehnološki iskorak, i to radi razvijena Europa", istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Rekao je kako smo mi pravila igre prihvatili pa ih moramo i poštovati jer "u suprotnom slijede penali".

Dodao je da će oni koji su tehnološki napredniji biti izvoznici tehnologije, a mi ćemo, kako je rekao, "biti implementatori, što je također šansa za naš razvoj". "Energetika je danas tehnološki imperativ i jedna od šansi za razvoj, a Zagreb je u tom procesu nešto i napravio, no pred nama je još veliki posao da napravimo i puno više", istaknuo je Bernardić.

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je pokrovitelj konferencije, istaknuo je da o energetskoj kulturi moramo učiti svi. Europska unija obvezala se na 20-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2020.u odnosu prema 1990., na povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto, uštedu energetske potrošnje za 20 posto te da biogorivo do te 2020. godine čini 10 posto ukupne potrošnje goriva.

Hrvatska se već u pregovaračkom procesu obvezala poštovati EU energetske i ekološke standarde, rekao je, dodajući da je to naš strateški cilj koji ćemo ostvariti. Zagrebački gradonačelnik poželio je da cilj zaključaka sa Zagrebačkog energetskog tjedna bude povećanje energetske kulture u Hrvatskoj te da Zagreb i Hrvatsku stave na kartu još odgovornijih kad su u pitanju ciljevi koje trebamo ostvariti do 2020. godine.

(Hina) xbma yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙