FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema

Autor: vlar
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Prvi svezak Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema, kapitalno djelo o srijemskim Hrvatima u Vojvodini, koje obrađuje životopise niza znamenitih ljudi s područja istočnog Srijema, predstavljeno je danas u prostorijama Hrvatske matice iseljenika.

Na 210 stranica obrađeno je oko 200 natuknica (od Ivice Abjanovića do Ernesta Furjakovića) u kojima su navedeni životopisi osoba iz prošlosti i sadašnjosti srijemskih Hrvata, ali i nehrvata koji su svojim djelovanjem pridonijeli hrvatskoj zajednici u istočnome Srijemu.

Izdavanje Biografskog leksikona inicirala je Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, s ciljem povećanja dostupnih sadržaja o Hrvatima u Srijemu, koji su, ističu, integralni dio hrvatskoga naroda i autohtona zajednica u Srijemu, a koja je nakon burnih etnodemografskih promjena posljednjih desetljeća, značajno smanjenjena, a u nekim mjestima i potpuno nestala.

Zahvaljujući Biografskom leksikonu, povijesni i kulturni doprinos pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Srijemu, trebao bi ostati memoriran za buduće generacije, ističu inicijatori projekta, koje je u Vojvodini podržalo Hrvatsko akademsko društvo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Nakana je proširiti interes hrvatske i šire javnosti prema hrvatskoj manjini u Vojvodini, te osnažiti autorecepciju vlastitog kulturnog nasljeđa Hrvata u Srijemu i Vojvodini.

Leksikon je objavljen u nakladi "Libera editio d.o.o." iz Zagreba i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.

Područje istočnog Srijema, od Šida do Zemuna, bilo je integralni hrvatski prostor do 1945., nakon čega zbog prekrajanja republičkih granica Hrvati na tom prostoru postaju dijaspora, a danas ih je tamo između 10 i 15 tisuća, podsjetio je glavni urednik Leksikona Eduard Hemar.

Plen je, istaknuo je, u ukupno četiri knjige objaviti više od 800 životopisa srijemskih Hrvata, a autori se nadaju da će prvi objavljeni svezak potaknuti i hrvatske institucije da će uključe u projekt, kako bi se baština Hrvata istočnoga Srijema sačuvala od zaborava.

Riječ je o vrijednim arhitektonskim, urbanističkim i obrtničkim djelima, koja će, ako ih se ne istraži, prisvojiti drugi narodi s toga područja, upozorio je član Uredništva Vlatko Rukavina,

Sanja Vulić s Hrvatskih studija podsjetila je da je više od 30 tisuća Hrvata 90-ih godina prošloga stoljeća iseljeno iz istočnog Srijema, istaknuvši da je ovaj leksikon "jasan svjedok stradanja Hrvata s toga područja".

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙