FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa mladih prijavila Glavaša zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka

Autor: amat
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska danas je izvijestila da je zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv osuđenika za ratni zločin Branimira Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka.

U udruzi ističu da su prijavu protiv Glavaša podnijeli jer je tijekom suđenja za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp" na svojim interenstkim stranicama objavio ime, prezime i fotografiju svjedoka koji je zbog zaštite idenititeta ispitivan putem video veze s druge lokacije uz izminjen glas i prikriveno lice.

Glavaš je na taj način, kršeći pravila kaznenog postupka, svjedoka izložio prijetnjama i opasnosti po njegov život i zdravlje te "počinio kazneno djelo, otkrivanje identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka opisano i kažnjivo po čl. 308 Kaznenog zakona", ističu u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Podsjećaju da je u svom izvještaju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe iz siječnja ove godine to potvrdio i izvjestitelj Jean-Charles Gardetto u ime Odbora za pravne poslove i ljudska prava Vijeća Europe, dok o slučaju postoji i dovoljno informacija dostupnih u medijima.

Dodaju i da su dužnosnici političkih stranaka bliskih Glavašu u više navrata, od početka procesa protiv njega, iznosili imena svjedoka i osoba koje su pružale informacije o počinjenim zločinima Državnom odvjetništvu.

"Budući da se radi o grubom i vrlo javnom kršenju zakonske odredbe, u Inicijativi ne sumnjamo kako će službena istraga po kaznenoj prijavi rezultirati optužnicom, a kasniji proces strogom kaznom propisanom zakonom", smatraju u udruzi.

Pravosudna tijela pozivaju da slučajeve otkrivanja zaštićenih svjedoka u budućnosti sankcioniraju po službenoj dužnosti jer se u dosadašnjoj praksi stvorio privid nekažnjivosti za ova i slična kaznena djela.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙