FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenske banke lani povećale gubitke na 436 milijuna eura

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. svibnja 2012.(Hina) - Slovenske banke u 2011. godini su, prema nerevidiranim podacima, ukupno zabilježile 436 milijuna eura gubitka, prema izvješću o financijskoj stabilnosti koji je središnja banka prihvatila u ponedjeljak, a njegove konstatacije u utorak prenose mediji.

Slovenski bankarski sustav kao cjelina tako je već drugu godinu za redom poslovao s gubitkom nakon 2010., u kojoj je gubitak iznosio 96,4 milijuna eura.

Slovenska središnja banka u analizi iz izvješća navodi da će ponovna uspostava stabilnog financijskog sustava u Sloveniji biti dugotrajan proces koji će zahtijevati restrukturiranje banaka i poduzeća. Uz to, izvješće konstatira da samo politika otpisa i rezervacija zbog slabih kredita, koji su dosegli 3,3 milijarde eura početkom ove godine, ne može biti dovoljna za uspostavu novog kreditnog ciklusa te da su potrebni dokapitalizacija najvećih banaka i promjene u strukturi financiranja poduzeća.

Važan utjecaj na stabilizaciju bankarskog sustava u Sloveniji može imati smirivanje europske dužničke krize, ali je u tome ipak ključna aktivna uloga nositelja gospodarskih politika u samoj Sloveniji, prenijelo je ljubljansko "Delo" od utorka.

List navodi da bi Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), kao najveće banke u većinskom vlasništvu države, morale biti dokapitalizirane, pri čemu je načelno stajalište sadašnje vlade da se to neće raditi javnim sredstvima i da državni udjel u bankama treba smanjiti na 25 posto dionica.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙