FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za subotu, 12. svibnja

Autor: mcur
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa vijesti (OSV) Hrvatska za subotu, 12. svibnja:

BLEIBURG - U povodu 67. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održat će se prigodni program i slaviti sveta misa na bleiburškom polju u organizaciji udruge počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu HBK-a i BK BIH-a. Svečani program počet će molitvom odrješenja kod Hrvatskoga groba na mjesnome groblju u Unterloibachu (11 sati), odakle će procesija krenuti prema bleiburškome polju, a nakon pozdravnih govora predviđen je početak svečanog misnog slavlja (12,30 sati).

ZAGREB - Prvi put po načelu 'jedan član - jedan glas' oko 38.000 članova SDP-a birat će predsjednika stranke, odnosno mandat ponovno povjeriti aktualnom predsjedniku i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću koji se jedini kandidirao za čelno mjesto u SDP-u. Glasovat će se od 9 do 18 sati na 529 biračkih mjesta u svim stranačkim županijskim organizacijama. Najviše birača, njih oko 6.400, glasovat će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje pravo glasa ima 3.980 članova SDP-a. U toj je županiji i najviše biračkih mjesta, 47. U Zagrebu će biti otvoreno 17 biračkih mjesta, a zajedno sa Zagrebačkom županijom ukupno 32. Provedbu izbora će nadzirati i glasove brojati 21 županijska izborna komisija. Prvi rezultati izbora očekuju se oko 20 sati. Milanovićevu kandidaturu SDP-ov Glavni odbor potvrdio je krajem travnja.

PETROVA GORA - U povodu 70. obljetnice partizanskog proboja na Biljegu, na Petrovcu kod spomenika Petrova gora održat će se Narodni zbor u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Srpskog narodnog vijeća i općina Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko. Svečana proslava i kulturno umjetnički program počet će u 11 sati. Akcija proboja na Biljegu izvedena je 13/14. svibnja 1942.

POŽEGA - Ministar obrane Ante Kotromanović nazočit će svečanoj prisezi osmog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka (10 sati, Središte za temeljnu obuku Požega). Nakon svečanosti polaganja prisege te prigodnih obraćanja očekuje se obilazak prostorija za boravak i obuku dragovoljnih ročnika (predstavnici medija trebaju doći u vojarnu Požega, Hrvatskih branitelja 2, najkasnije do 9,30 sati).

VELIKO TRGOVIŠĆE - Peti stručno-znanstveni skup "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća" (9 sati, Spomen škola "dr. Franjo Tuđman"). Na skupu će svojim radovima uz ostale sudjelovati biskup Mile Bogović, prof. Lovre Botica, dr. Zdravko Dizdar, prof. Pavao Galić, akademik Dubravko Jelčić, publicist Mate Kovačević.

VINKOVCI - Monodramom Tetra Exit "Ja, Tata!" Bjarnija Haukura Thorssona u izvedbi Rakana Rushaidata i režiji Borisa Kovačevića, u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu festivala, započinje 19. festival glumca. Tijekom trajanja festivala, do 21. svibnja, u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku bit će odigrano 19 predstava koje je odabrao izbornik festivala Žarko Potočnjak. Sve predstave u konkurenciji pratit će ocjenjivački sud koji čine glumci Helena Buljan, Branka Trlin i Milan Štrljić te odlučiti o četiri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja (dva glumca i dvije glumice), nagradi za najboljega mladog glumca do 28 godina, nagradi za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje i nagradi za najbolju predstavu u cjelini. Domaćin 19. festivala glumca je glumac i redatelj Vlatko Dulić (20 sati, Gradsko kazalište Joze Ivakića, Hrvatskih žrtava 2).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙