FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica umirovljenika zabrinuta mogućnošću ukidanja ZKP-a

Autor: azel
ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Matica umirovljenika Hrvatske izrazila je nezadovoljstvo najavom mogućnosti da Ustavni sud Republike Hrvatske proglasi neustavnim postojeći Zakon o kaznenom postupku (ZKP) i posljedicama koje bi mogle iz toga proizaći.

Na osnovu najava u medijima i izjava kompetentnih stručnjaka, Matica ocjenjuje da bi ukidanje ili osporavanje Zakona o kaznenom postupku nanijelo nepopravljivu štetu demokraciji, ali i uključivanju Hrvatske u Europsku uniju iz koje također stižu ozbiljna upozorenja, stoji u današnjem priopćenju Matice umirovljenika.

Ako Ustavni sud ocijeni da su odredbe Zakona o kaznenom postupku neustavne, zašto je bilo dopušteno da se takav zakon primjenjuje skoro tri godine i da se po njemu odvijaju najznačajnije istrage i suđenja u zemlji naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala koju umirovljenici podržavaju, naglašava Matica. Ako bi se tek sad odredbe tog zakona proglasile neustavnim bila bi to odluka s teškim posljedicama prije svega zato što bi svi istražni i sudski postupci koji su na temelju toga Zakona vođeni mogli biti poništeni, ističe se u priopćenju.

Matica ne želi da se vrši bilo kakav pritisak na Ustavni sud, ali poziva na odgovornost i ozbiljnost u donošenju tako krupnih odluka s obzirom na sve moguće pravne posljedice, naglašava se.

Umirovljenici naglašavaju da su antikorupcijske procese koji su se odvijali u posljednje dvije, tri godine, gledali pozitivno. Ako bi Ustavni sud smatrao ovaj zakon neustavnim, trebao je odgovorno reagirati odmah, a ne prešućivati gotovo tri godine i sada eventualnom odlukom sve te pozitivne procese dovesti u pitanje, smatra Matica.

Ocjenu ustavnosti Zakona o kaznenom postupku, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2009. zatražila je ubrzo nakon donošenja zakona grupa odvjetnika. Po neslužbenim najavama u medijima, Ustavni sud bi odluku mogao donijeti na sjednici 23. svibnja. Mediji podsjećaju da su po tom zakonu pokrenuti najznačajniji antikorupcijski postupci, a prvi veliki slučaj bio je "afera kamioni".

(Hina) pp/aš yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙