FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Sikirevčana zbog neizgrađenog vodovoda i kanalizacije

Autor: mvrk
SIKIREVCI, 10. svibnja 2012. (Hina) - Stanovnici općine Sikirevci, 40-tak kilometara istočno od Slavonskog Broda, prosvjedovali su danas zbog neizgrađene lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, ističući kako su još prije sedam godina Brodsko-posavska županija i Vlada RH potpisivali ugovor o izgradnji regionalnog vodovoda za istočnu Hrvatsku.

Vodocrpilište za regionalni vodovod izgrađeno je upravo u Sikirevcima, no lokalna mreža u općini Sikirevci nije izgrađena, a mještani sada imaju i dodatne teškoće, rekao je organizator prosvjeda Stjepan Rakitić.

"Zbog crpljenja vode opao je nivo podzemnih voda tako da sada ovdašnjim stanovnicima presušuju i bunari. Problem je što vodocrpilište radi gotvo četiri godine i to u probnoj fazi, jer ne može dobiti uporabnu dozvolu. U isto vrijeme vodom iz probnog crpljenja se opskrbljuju stanovnici Vukovarsko-srijemske županije", dodao je Rakitić.

Istaknuo je kako stanovnici općine Sikirevaca traže da se odmah prekine crpljenje vode dok se za to ne steknu zakonski uvjeti.

Tražimo da se izgrade obećani vodovod i kanalizacija u općini Sikirevci i mještanima omogući priključak. Tražimo i da se osnuje tvrtka koja će gospodariti vodocrpilištem i da njeno sjedište bude u Sikirevcima, dodao je.

Nepostojanje vodoopskrbnog sustava veliki je problem i za mjesnu školu koja sada vodu crpi iz vlastitog bunara.

"Problem je kada nestane struje - tada ne rade ni hidrofori, a čistačice moraju kantama donositi vodu iz okolnih dvorišta. Problem je u jednom trenutku bio tako velik da je bio upitan i rad škole, jer voda nije bila ni za pranje ruku. To smo privremeno riješili ugradnjom filtera", kaže Stjepan Dorić, ravnatelj osnovne škole u Sikirevcima.

Prosvjednike je danas podržao i Ivan Benaković, načelnik općine Sikirevci koji se nada da će Hrvatske vode konačno ispuniti svoja obećanja. Kaže kako je ugovori o gradnji regionalnog ugovora, unutar kojeg je obećana gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže za općinu Sikirevci, potpisivan u mandatu Sanaderove Vlade, a njegova nastojanja da dođe do ugovora za sad su bila bezuspješna.

Prosvjedu stanovnika općine Sikirevci prethodilo je potpisivanje peticije s identičnim zahtjevima koji su danas predstavljeni. Peticiju je potpisalo 95 posto domaćinstava općine Sikirevci, istaknuo je u ime prosvjednika Stjepan Rakitić.

Sikirevčani će svoje zahtjeve o gradnji lokalne vodovodne i kanaliziacijske mreže još jednom poslati na adresu Vlade, nadležnih ministarstava i drugih sudionika u izgradnji regionalnog vodoopskrbnog sustava.

"Dajemo im 60 dana da odgovore na naše zahtjeve, a onda smo spremni i na prisilno zatvaranje ventila na vodocrpilištu", kaže Rakitić.

(Hina) xmvrk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙