FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici raspravili prijedlog zakona o pomognutoj oplodnji

Autor: dmak
ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su danas Vladin Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) pri čemu su i u pojedinačnoj raspravi saborska većina i oporba iznijeli suprotne stavove.

Davor Ivo Stier (HDZ) smatra da Hrvatski sabor ne bi smio dopustiti da država od hrvatskih građana uzme novac da bi ljudske zametke zamrzavala ili uništavala, a to je, kako je rekao, upravo ono što vlada danas tim prijedlogom predlaže. Vlada želi i to da se svim hrvatskim građanima uzme novac za plaćanje umjetne oplodnje onim ženama koje nisu u braku niti imaju partnera, nego su same ili možda u istospolnim vezama. "Uvjeren sam da velika većina hrvatskih građana ne želi za to dati svoj novac, jer smatra da svako dijete ima pravo na mamu i tatu", naglasio je Stier.

Gordana Sobol (SDP) istaknula je da se prijedlog zakona temelji prvenstveno na načelu izbora, jer su na raspolaganju svi postupci koje trenutno nudi suvremena medicina, bez namjere da se ikome nameću nekakva gotova rješenja.

Boris Blažeković (HNS) naglasio je da se čovjek rađa s četiri neprikosnovena osnovna prava - na život, slobodu, sigurnost i sreću i nitko mu ih nema pravo oduzeti, a kao građanima država ih je dužna osigurati i štititi. Predloženi zakon omogućuje prvenstveno ženama, ali i muškarcima, obiteljima, da ostvare slobodu i sreću, rekao je Blažeković..............

Dražen Đurović (HDSSB) upozorio je da, kad je riječ o medicinski pomognutoj oplodnji, ne postoji jedinstvena europska praksa. Ocijenio je da je predloženi zakon vjerojatno najliberalniji europski zakon o postupcima umjetne oplodnje te da će u svojoj primjeni vjerojatno biti i jedan od najskupljih europskih zakona. Dodao je da osobno nema ništa protiv medicinski pomognute oplodnje, ali da zbog mogućnosti manipulacije zametcima i njihovom uporabom ne može dati svoju suglasnost.

Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) drži da je cilj predlagatelja pošto - poto legalizirati određene postupke i prakse, ne definirajući jasno određene situacije koje će se pojaviti i koje treba predvidjeti uz primjenu predloženih rješenja.

Ivan Grubišić (nezavisni) predložio je raspisivanje referenduma o tom pitanju.

(Hina) xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙