FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mala plesna svečanost u Klovićevim dvorima

Autor: azel
ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - U sklopu izložbe "Edgar Degas-skulpture" u Klovićevim dvorima u nedjelju 13. svibnja održat će se mala plesna svečanost pod vodstvom muzejske pedagoginje Liljane Velkovski, priopćili su danas iz galerije.

Baletna pedagoginja Andreja Jeličić, te četiri balerine zagrebačkog HNK Daria Brdovnik Bukvić, Lucia Radić, Natalia Horsnell i Iva Vitić plesnim će pokretima dočarati prizore iz baleta u vrijeme života slavnoga umjetnika Edgara Degasa, poznatoga kroničara života iza kulisa pariškog baleta, te će ih usporediti sa današnjom baletnom praksom.

Iako ih promatramo kao umjetnička djela, Degasove su skulpture i prava riznica elemenata ondašnje baletne tehnike, ističe se u priopćenju.

Organizatori plesne svečanosti pozvali su i učenice iz Plesne škole Ane Maletić, koje će se kretati između statičnih skulptura te interpretirati njihove pozicije i dinamikom pokreta pravog ljudskog tijela oživjet će statičan izložbeni prostor i nastaviti pokret zaustavljen u bronci.

Studenti ALU-a Zagreb crtati će krokije balerina u raznim pozama po uzoru na Degasa, pod mentorskim vodstvom Mirana Šabića, asistenta s grafičkog odsjeka ALU Zagreb i Ane Sladetić asistentice s odsjeka grafike Umjetničke akademije iz Osijeka.

(Hina) pp/xta ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙