FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: prvo suđenje Gadafijevim pristašama

Autor: sbak
ZAVIJA, 8. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Libija je u utorak počela prvi sudski postupak protiv petorice pristaša svrgnutog i ubijenog čelnika Moamera al Gadafija koji su optuženi da su htjeli terorističkim napadima izazvati nestabilnost u zemlji.

Sudac Amer al Turki nije pročitao optužnicu već je odmah na zahtjev odvjetnika obrane odgodio suđenje za tjedan dana. Predsjednik suda Ali Ašab Muhamed rekao je da su optuženi uhićeni u Zaviji, zapadno od glavnog grada Tripolija.

"Današnji slučaj... je protiv skupine pristaša bivšeg režima...Oni su bili naoružani i planirali su izvesti terorističke akcije i stvoriti nestabilnosti", izjavio je on izvan sudnice.

Optuženici su se u sudnici nalazili u prostoru iza rešetaka. To je prvi sudski proces Gadafijevim pristašama.

Prijelazna vlada, imenovana u listopadu 2011. godine kako bi vodila zemlju do izbora u lipnju, ulaže velike napore u održavanje reda u zemlji u kojoj je nakon pada bivšeg režima velika količina oružja postala dostupna širokom krugu ljudi.

Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da libijski pravni sustav nije u stanju ispuniti standarde međunarodnog prava.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙