FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ujedinjeni protiv fašizma" za proslavu Dana oslobođenja Zagreba

Autor: smar
ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma" danas su s ciljem revitalizacije javne proslave Dana oslobođenja Zagreba 8. svibnja 1945. na Trgu bana Josipa Jelačića i na Zrinjevcu dijelili prijevode pjesama Bertolda Brechta i Juana Riuza, te čestitali građanima "Dan oslobođenja Zagreba".

U priopćenju za javnost koje su također dijelili u sklopu akcije, ističe se kako se revitalizacijom javne proslave Dana oslobođenja Zagreba na primjeren, svečarski način želi obilježiti dan sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15 tisuća Zagrepčana, ali i na sve žrtve fašističkog terora.

"Samo dan prije konačne kapitulacije fašističkih snaga, 8. svibnja 1945., jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušle su u Zagreb kojeg su prethodno ustaške vlasti proglasile otvorenim, a oružane snage tzv. NDH napustile bez borbe. Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija."

Nakon 1991. Dan oslobođenja Zagreba nasilno se ukida i čini se sve da se antifašistička ideja marginalizira i izbriše iz javnog i kolektivnog sjećanja. Danom grada proglašava se 31. svibanj, datum koji u povijesti grada ne predstavlja ništa, a preimenuje se i Ulica 8. maja 1945. Uklanjaju se i ruše antifašistički spomenici, a agresivna politička i medijska propaganda pokušava uspostaviti povijesni revizionizam, stoji u priopćenju inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma".

Od poezije koju su po izboru pjesnika Miloša Đurđevića dijelili, bili su prijevodi pjesama Bertolda Brechta "Maska zlotvora" i "Nova razdoblja", te "Pjesma o novcu" Juana Ruiza.

U sklopu današnjih aktivnosti, na više lokacija u Zagrebu, na nadvožnjacima u Držićevoj, Miramarskoj i Savskoj ulici postavljeni su transparenti sa porukama čestitanja Dana oslobođenja, 8. svibnja.

Svoju akciju inicijativa će danas nastaviti tribinom "Vrijednosti antifašizma danas" u 18 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića te izložbom "Trka oslobođenja" u 20 sati u galeriji "Nova-Showroom".

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙