FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sat

Autor: spar
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u emisiji Hrvatskoga radija "S predsjednikom uz kavu" kako smo na početku našeg puta da izađemo iz krize, da nas čeka još dosta teških mjeseci i dana, te kako će za to trebati strpljenja. Predsjednik smatra da izlazak Hrvatske iz recesije traži poteze koji nisu laki, i da socijalna država mora pravedno rasporediti teret krize, tako da oni koji imaju više i više sudjeluju u tome. Govoreći o prvim potezima Vlade rekao je kako su svi bili zadovoljni rezanjem proračuna ali da to ima drugo naličje jer manji proračun donosi manje izdvajanja za obrazovanje, vojsku i druge društvene djelatnosti. Predsjednik Josipović smatra kako je najvažnija zadaća da Vlada otvori nova radna mjesta te pokrene investicije. Ocjenjuje da će samo to, kada prođe određeno vrijeme, biti kriteriji uspješnosti. Na upit je li zadovoljan smjerom Vlade, rekao je kako je Vlada tek na početku ali da je zadovoljan prvom mjerom smanjenja proračuna i novim idejama koje daju prve rezultate vezanim uz punjenje proračuna, odnosno plaćanjem doprinosa i poreza. No, tek treba čekati znantno povećanje investicija i otvaranje radnih mjesta, dodao je. Govoreći o smjeru u kojem bi trebale ići reforme, Josipović je rekao kako nije stručnjak, ali da je jedina mogćnost za to, prema onome što je proučio, otvaranje novog investicijskog ciklusa i pokretanje poslova. Osim što će se svi složiti da su poljoprivreda i turizam strateški najvažniji, to su i obrazovanje i znanost, jer će društva koja ne budu spremna odgovoriti na izazove, teško prosperirati, naglasio je. Komentirajući poskupljenja energenata, Josipović je rekao da treba imati komplementarne mjere kako bi najugroženijima stanje bilo lakše. Predsjednik drži da je država koja u teškim vremenima nije spremna pružiti ruku onima kojima je najteže, izvan funkcije. Bitno je da građani u teškim vremenima vjeruju kako država ide dobrim putem, da mjere jesu za dobro i da neće nepravedno opteretiti najugroženiji sloj, kazao je. Na upit kada ćemo živjeti bolje s obzirom da "crne prognoze" govore da ćemo iz krize izaći tek za četiri godine, Josipović je rekao kako to ovisi o uspjesima reformi. No, smatra da ne smijemo pristati na to da budemo u stalnoj krizi jer građani zavrjeđuju da uđu u fazu života u kojoj kriza nije najvažnija tema. Za socijalne nemire, predsjednik je rekao da je to nešto što se može očekivati kada je situacija teška, ali da socijalni nemiri nikad nisu bili odgovor krizi. Smatra da su svi prosvjedi u okviru zakona legitimni, no nada se da ih "nećemo trebati". Upitan može li se ugovor između Ine i Mola promijeniti u 'hrvatsku korist', predsjednik Josipović rekao je kako se nada da će partneri u Mađarskoj prihvatiti pristup koji znači pravednost, odnosno pravo partnera da na jednak način sudjelujuju u upravljanju tvrtkom, razmjerno udjelu u kapitalu.

ZAGREB - Ministarstvo branitelja najoštrije osuđuje vandalski čin oskvrnuća spomen-obilježja "12 poginulih redarstvenika", koji se sinoć dogodio u Borovu. Na spomen-obilježju dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, koji su ubijeni 2. svibnja 1991., sinoć su u Borovu sprejem ispisana četiri ćirilična slova "C" i "Srbija" te su razbacani vijenci i lampioni. "Ovakav čin predstavlja grubo vrijeđanje uloge i žrtve hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te izražavamo uvjerenost da će mjerodavne ustanove Republike Hrvatske žurno pronaći i kazniti počinitelje", ističe Ministarsvo branitelja i dodaje kako ljudska bića imaju dostojanstvo koje nadilazi nacionalne, etničke i druge podjele. Također napominje kako su u smrti svi jednaki te da svi zaslužuju počast. Izražava i čvrstu uvjerenost da su počinitelji samo vandali koji huliganskim činom pokušavaju zaoštriti odnose među mirnim i dobronamjernim žiteljima Borova. Navodi kako ovakvi događaji samo ojačavaju želju i volju "da još snažnije radimo na izgradnji miroljubivoga društva u kojem se različitost ne samo tolerira, nego prihvaća i cijeni kao bogatstvo zajednice". Ministarstvo poziva sve hrvatske branitelje i građane da sačuvaju dostojanstvo te da rješavanje slučaja s povjerenjem prepuste mjerodavnim ustanovama Republike Hrvatske.

SPLIT - Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga brodogradilišta Brodosplita. "Želja mi je da se potpiše sporazum o privatizaciji Brodosplita između hrvatske Vlade i jedne tvrtke, a poznato mi je da se vode pregovori o privatizaciji te se nadam da će uskoro biti potpisan ugovor", rekao je danas poslijpodne Vandoren ne spominjući ime tvrtke samoborskoga DIV-a s kojom Vlada pregovara o privatizaciji splitskoga brodogradilišta. Vandoren je pri tomu rekao kako vjeruje da će biti sačuvana radna mjesta u Brodosplitu nakon potpisivanja sporazuma o privatizaciji tog poduzeća. "Naš cilj nije uništavanje radnih mjesta", rekao je Vandoren, na javnoj raspravi pod nazivom "Europska budućnost Hrvatske i Splita" što ju je organizirala splitska udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda "Cenzura plus". Vandoren je također istaknuo kako se u Hrvatskoj očekuje i nastavak borbe protiv korupcije. U diskusijama su se čule i primjedbe kako je Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj među najslabijim korisnicima fondova Europske unije, te je nužno, kako je rečeno, pojačati aktivnosti kako bi se građani što je moguće bolje upoznali s prednostima ulaska u EU. "Ulaskom u EU nastat će duboke promjene u hrvatskom društvu koje će biti teže nego rat, jer u ratu su neki imali iskustva, a pri ulasku u EU nemamo nikakvog iskustva. Također si pri ulasku u EU može očekivati 'odljev mozgova' iz Hrvatske što će dodatno pogoršati nepovoljnu demografsku sliku u državi", upozorio je sociolog Mirko Petrić, predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

DUBROVNIK - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović održao je danas u Dubrovniku radni sastanak s gradonačelnikom Androm Vlahušićem i njegovim suradnicima. Razgovarali su o dubrovačkome modelu kreditiranja školovanja, ulaganjima u školsku i sportsku infrastrukturu te o daljnjem razvoju Sveučilišta. Gradonačelnik Vlahušić tom je prigodom rekao da je u Dubrovniku nekoliko projekata vrijednih 150 milijuna kuna spremno za javno-privatno partnerstvo. Time će, rekao je ministar Jovanović, Dubrovnik biti među prvim gradovima koji kreću u realizaciju javno-privatnog partnerstva, koje na razini Hrvatske obuhvaća 338 objekata vrijednih oko šest milijarda kuna. Među objektima, riječ je o dubrovačkim osnovnim školama Montovjerni, Mokošici i Gružu te o sportskoj dvorani u Gospinom Polju. Kao posebno zanimljiv projekt Jovanović je istaknuo izgradnju studentskoga doma na predjelu Pustjerni, u povijesnoj jezgri, dodajući kako je riječ o iznimno kvalitetnom projektu čija bi realizacija uskoro trebala početi. U tom javno-privatnom partnerstvu država će sudjelovati u otplati oko 55 posto troškova, a grad Dubrovnik s 45 posto.

DUBROVNIK - Predsjednik dubrovačko-neretvanskoga Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na današnjoj su konferenciji za novinare još jedanput upozorili na prometnu izoliranost hrvatskog juga. Branko Bačić istaknuo kako bilo kakvo rješenje povezivanja juga Hrvatske s maticom zemljom osim pelješkoga mosta nije dobro za naše nacionalne interese. "Nismo protiv koridora kroz BiH, ali prometno povezivanje Dubrovnika ne smije ovisiti o interesima susjedne države", poručio je. Pozvao je predsjednika vlade Zorana Milanovića da zastupnike u Saboru izvijesti o tijeku pregovora u vezi s koridorom preko Neuma. Prometna strategija Republike Hrvatske predviđa gradnju pelješkoga mosta i - ako vlada namjerava mijenjati taj dokument - dužna je o tome otvoriti raspravu u Hrvatskome saboru, kazao je Bačić. Nikola Dobroslavić istaknuo je da je pelješki most najbolji način povezivanja hrvatskog teritorija, dodajući kako je potpredsjednik vlade Radimir Čačić najavio projekt "Zagreb na Savi" koji stoji 15 milijarda kuna, što znači da nije problem izdvojiti dvije milijarde za povezivanje hrvatskog juga.

ZAGREB - Ministarstvo kulture opovrgnulo je navode iz otvorenog pisma koji su javnosti uputili dramski pisci i spisateljice, te je istaknulo kako se u tom pismu pogrešno stvara dojam o nebrizi za rad domaćih dramskih pisaca i spisateljica, a koje Ministarstvo kulture kontinuirano prati i cijeni. Naime, četrdesetak hrvatskih dramatičara prošlog je tjedna u otvorenom pismu navelo kako je "nezadovoljavajući, nedopustiv, a ponekad i sramotan način" kojim se tretira njihova profesija, a Ministarstvo kulture RH u današnjem je reagiranju naglasilo da su u otvorenom pismu dramskih pisaca i spisateljica izostala neka pojašnjenja, "a čime se pogrešno stvara dojam o nebrizi za rad domaćih dramskih pisaca i spisateljica koje Ministarstvo kulture kontinuirano prati i cijeni". U pismu Ministarstvu kulture, dramatičari su - vezano uz ne dodjelu prve nagrade "Marin Držić" - naveli kako je legitimno da žiri ima pravo na izbor i da ne dodijeli prvu nagradu, ali kako je za njih upitno obrazloženje koje ne djeluje stimulativno na dramsko stvaralaštvo jer predstavlja vrlo subjektivne i osobne stavove o tome kako bi dramsko pismo trebalo izgledati. Ministarstvo kulture je u današnjem priopćenju naglasilo kako obrazloženje takve odluke žirija treba prihvatiti ukoliko se prihvaća da žiri radi po svojoj savjesti i slijedom svoje stručnosti zbog koje su članovi izabrani.

KRAPINA - Kandidat za predsjednika HDZ-a predstavio se danas stranačkim izaslanicima za predstojeći 15. Opći sabor HDZ-a iz Krapinsko-zagorske županije, na kojem će se birati novo stranačko vodstvo. "Istaknut sam kao favorit u utrci za predsjednika stranke i mislim da je upravo to kod mojih protukandidata, Darka Milinovića i Jadranke Kosor, izazvalo nervozu. Ne znaju to podnijeti na sportski način, nego se bave insinuacijama i konstrukcijama koje doista nemaju smisla. Ja na njihove provokacije neću odgovarati jer želim imati pozitivnu i dobru kampanju budući da je u pitanju ugled stranke", rekao je Karamarko u Krapini. "Postao sam meta ne samo lijeve opcije koja me prikazuje kao da sam Maks Luburić koji hoda s nožem u ustima, već i ljudima u stranci. Tako smo i danas pročitali da se vodeći čovjek u moj kampanji našao sa (Ivom) Sanaderom, što je čista izmišljotina“, naglasio je Karamarko. Dodao je kako nije zadovoljan ni dužinom unutarstranačke kampanje. "Dosta nam je valjanja u blatu i pola godine gubimo enrgiju i iscrpljujemo se u međusobnim obračunima na zadovoljstvo naših političkih oponenata. Nismo prava oporba u Saboru jer smo previše opterećeni sami sobom. Ova kampanja je i počela na najgori mogući način niskim udarcima, a mi si ne smijemo dopustiti takav način komunikacije", naglasio je Karamarko. Kandidatu za predsjednika HDZ-a, Karamarku, potporu su dali Ivan Jarnjak i Gordan Jandroković.

VUKOVAR - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i kandidatkinja za predsjednicu na predstojećim stranačkim izborima HDZ-a, Jadranka Kosor predstavila je večeras u Vukovaru svoj predizborni program, a predstavljanju nisu bili nazočni čelni ljudi vukovarsko-srijemskog HDZ-a, predvođeni predsjednikom Božom Galićem, koji su nedavno javnu potporu iskazali kandidatu Tomislavu Karamarku. U izjavi novinarima nakon predstavljanja programa, zamoljena da komentira izostanak čelnih ljudi županijskog HDZ-a, Kosor je izrazila žaljenje, rekavši kako je ona još uvijek predsjednica HDZ-a te je predsjednik županijskog odbora stranke trebao biti nazočan predstavljanju njezinog programa. "Mislim kako bi bilo dobro da svatko od nas svakoga tko želi biti kandidat za neku funkciju, jednako prihvati i da mu jednaku infrastrukturu odnosno potporu", kazala je Kosor dodajući kako se u poteškoćama uvijek vidi tko je čvrst, prav i odlučan. "Nisam posebno jako razočarana. Mislim da HDZ može ići samo naprijed s jakim i čvrstim ljudima koji će si međusobno vjerovati i podupirati se. Jedni su otišli ali su drugi došli i o tome ću svakako voditi računa jer teško je raditi s ljudima koji su tri puta okrenuli kapute. Takvi će okrenuti i četvrti put", rekla je. Dodala je kako je vukovarsko-srijemskim izaslanicima za izborni sabor HDZ-a poručila da svatko od njih mora dobro promotriti tko je i što radio u kojem razdoblju, "a pogotovu oni koji se danas pozivaju na retuđmanizaciju Hrvatske".

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u gradu Zagrebu raspravljalo je na današnjoj sjednici o strategiji razvoja grada Zagreba kroz aspekt razvoja gospodarstva i poljoprivrede, preseljenja industrije izvan grada i gospodarenja urbanim gradskim prostorom, izvijestio je novinare nakon sjednice, zagrebački gradonačelnik i predsjednik GSV-a u gradu Zagrebu Milan Bandić. Rekao je i kako su za iduću sjednicu GSV-a odgodili planove poslovanja tvrtki u vlasništvu Grada Zagreba za 2012., jer plan poslovanja Zagrebačkog holdinga još nije gotov. Uvodno su govorili pročelnici za gospodarstvo i poljoprivredu Ladislav Prežigalo i Emil Tuk te predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb Zlatan Froehlich, a u diskusiji su sudjelovali predstavnici sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Gradske uprave te je data podrška nastojanjima Grada Zagreba da dugoročno planiraju razvoj grada, uz napomene da je to kontinuiran proces i da na neke stvari mogu utjecati, a na neke ne mogu. Gradskoj upravi predloženo je 11 novih projekata, od zdravstva do Mirogoja, a pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo govorila je o projektima koje radi kroz svoj Ured. Istaknula je da se grad Zagreb ne može razvijati samo unutar svojih administrativno-teritorijalnih granica jer "po prvi puta u povijesti grad Zagreb ima vrlo škrte granice". "Urbani dio ima samo 220 kilometara četvornih, a sveukupne administrativno-teritorijalne granice 640. Prema tome, razvoj Zagreba moramo planirati unutar njegovog metropolitanskog područja, u suradnji sa Zagrebačkom županijom i minimalno još s Krapinsko-zagorskom županijom, a osobito veliki planovi kao izgradnje druge zagrebačke obilaznice generirat će nova područja za realizaciju novih poduzetničkih zona, što uz postojeću obilaznicu, što uz nove planirane čvorove na drugoj obilaznici. Građevinsko zemljište unutar grada Zagreba je izuzetno skupo i novi industrijski pogoni, nove poduzetničke zone koristit će lokacijske prednosti samog glavnog grada i velikog urbanog središta a razvijat će se na praznim prostorima izvan samog središta grada", rekla je.

ZAGREB - Potaknuta odlukom gradske uprave Grada Zagreba o poskupljenju najma uredskog prostora Tajništva ULUPUH-a i povećanja cijene najma ateljea svim umjetnicima koji koriste gradske prostore, hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH pozvala je danas na potpisivanje online "peticije za spas umjetnika grada Zagreba". "Odlukom gradske uprave Grada Zagreba o poskupljenju najma uredskog prostora Tajništva ULUPUH-a za 300 posto te o poskupljenju najma ateljea svim umjetnicima koji koriste prostore dobivene od Grada, kultura i umjetnost Grada Zagreba doživjela je još jedan težak udarac", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal. Odluka o povećanju cijena najma u cijelom gradu Zagrebu koje su se, ovisno o zoni gdje se prostori nalaze, povećale za tristo do tisuću posto, dovodi krovne udruge umjetnika u katastrofalan položaj, te je upitan njihov daljnji opstanak, upozorava se nadalje u apelu upućenom "umjetnicima, kulturnim djelatnicima i svim ljubiteljima i poštovateljima kulture i umjetnosti".

ZAGREB - Saborski odbor za zakonodavstvo danas je s dva glasa protiv (HDZ i Laburisti) prihvatio vladin prijedlog dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o. kojom se omogućuje podjela društva HŽ vuča vlakova, dok je prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije, kojima se pojednostavljuje i skraćuje procedura za ulaganja u male solarne sustave, prihvaćen jednoglasno. Prijedlogom dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o. se omogućuje podjela društva HŽ vuča vlakova, tj. pripajanje tog društva HŽ Cargu i HŽ Putničkom prometu. Kako je podsjetio pomoćnik ministra prometa Dan Simonić, 2005. godine je donesen Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ kojim su uređeni osnovni principi funkcioniranja i podjele tog društva na samostalne poslovne subjekte prema poslovnim područjima. U praksi su se, rekao je, pokazale određene manjkavosti te je utvrđeno da ta podjela u potpunosti ne prati poslovnu logiku zaokruživanja tehnoloških procesa. "Danas postoje četiri društva u holdingu od kojih bi se jedno - Vuča vlakova podijelila na Vuču vlakova u putničkom i teretnom prometu i svaka od njih bi pripala određenom trgovačkom društvu", rekao je Simonić.

ZAGREB - Nizom aktivnosti planiranih tijekom čitave godine i posebnom proslavom koja će se održati u srijedu 9. svibnja, javni znanstveni Institut za arheologiju obilježit će 20. obljetnicu osnutka i 51. godinu postojanja, priopćeno je danas iz Instituta. Tim povodom Institut organizira Dane otvorenih vrata Instituta za arheologiju, u sklopu kojih će se tijekom čitave 2012., kao i u slijedećem razdoblju, održavati brojni simpoziji, okrugli stolovi, predstavljanja znanstvenih publikacija, te praktične radionice i javna predavanja, ističe se u priopćenju. Cilj je u te aktivnosti, osim znanstvene i stručne, uključiti i širu hrvatsku javnost, dodaje se. Obljetnice će biti svečano obilježene u srijedu 9. svibnja posebnom proslavom u sklopu koje će biti predstavljeni znanstveni projekti Instituta te Institut kroz povijesni okvir, međunarodnu suradnju, obrazovnu funkciju i nakladničku djelatnost. Institut za arheologiju je znanstveno-istraživačka ustanova koja provodi sustavna znanstvena, razvojna i visokostručna istraživanja u području humanističkih znanosti u polju arheologije, poglavito u granama prapovijesne, antičke i srednjovjekovne arheologije.

OSIJEK - Županijska gospodarska komora u Osijeku pozvala je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da dođe u Osijek na sastanak s predstavnicima agrara zbog nagomilanih problema. Po riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu u osječkoj Komori, očekuje se da bi do tog sastanka moglo uskoro doći. Ima mnogo razloga da ministar dođe što prije, posebice zbog niza pitanja oko predstojeće žetve. S ministrom Jakovinom proizvođači i otkupljivači žele što hitnije razgovarati kako bi se počela rješavati teška situacija u agraru koja je mnoge poljoprivrednike već dovela na "prosjački štap", kazao je Nad. Napomenuo je kako sve poljoprivredne proizvođače i sudionike u agraru izuzetno zanima strategija hrvatske poljoprivrede. Sjetva svih kultura je završena, a po riječima Nada, unatoč izrazito lošim klimatskim uvjetima, od niskih temperatura do suše većina bi kultura ipak trebala biti dobra.

KARLOVAC - Raspisana je tjeralica za dvojicom osumnjičenika za ratni zločin, starih 58 i 45 godina, priopćeno je iz karlovačke Policijske uprave. U priopćenju ne piše ništa o identitetu počinitelja, ali se precizira da su policijski službenici karlovačke PU u suradnji s djelatnicima SOA-e Centra Karlovac i riječkim Županijskim državnim odvjetništvom proveli kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu petero civila starih između 38 i 73 godine. Kako se navodi kazneno djelo je počinjeno 4. studenoga 1991. godine u podrumu obiteljske kuće u mjestu Podvožić u općini Barilović u Karlovačkoj županiji. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je uz već ranije prijavljenoga 59-godišnjaka, kao neposredni supočinitelj ubojstva peterice civila, osnovano sumnjiv hrvatski državljanin star 58 godina, a kao neposredni zapovjednik i naredbodavac ubojstva hrvatski državljanin star 45 godina, stoji u priopćenju. Zbog osnovane sumnje da su navedeni počinili kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva, protiv njih je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđeno posebno izvješće.

ZAGREB - U akademskoj godini 2011./12. na hrvatskim je visokim učilištima na temelju ugovora o radu ili angažiranima na temelju ugovora o djelu zaposleno ukupno 16.594 nastavnika i suradnika u nastavi, od čega 7.734 žene, podatci su Državnog zavoda za statistiku RH. Izražen u ekvivalentu pune zaposlenosti/angažiranosti ukupan broj nastavnika i suradnika u nastavi u ovoj je školskoj godini iznosio 12 tisuća. Od toga je 82,5 posto, udjel nastavnika i suradnika u nastavi koji predaju na temelju ugovora o radu, a 17,5 posto udjel onih koji predaju na temelju ugovora o djelu. Među znanstveno-nastavničkim zvanjima redovitih je profesora bilo 2.024, izvanrednih profesora 1.363, docenata 1.729, profesora visoke škole 199, te viših predavača i predavača 770, odnosno 900.

Od ukupnog broja nastavnika i suradnika u nastavi zaposlenih na temelju ugovora o radu, njih nešto iznad 54 posto su doktori znanosti, a 14,9 posto magistri znanosti i magistri/specijalisti. Udjel žena zaposlenih na temelju ugovora o radu iznosio je 47,2 posto, od čega s doktoratom 47 posto, a magistrica znanosti i magistrica/specijalistica 16,3 posto.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙