FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijska komora u Osijeku poziva ministra Jakovinu

Autor: vsik
OSIJEK, 7. svibnja 2012. (Hina) - Županijska gospodarska komora u Osijeku pozvala je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da dođe u Osijek na sastanak s predstavnicima agrara zbog nagomilanih problema.

Po riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu u osječkoj Komori, očekuje se da bi do tog sastanka moglo uskoro doći.

Ima mnogo razloga da ministar dođe što prije, posebice zbog niza pitanja oko predstojeće žetve. S ministrom Jakovinom proizvođači i otkupljivači žele što hitnije razgovarati kako bi se počela rješavati teška situacija u agraru koja je mnoge poljoprivrednike već dovela na "prosjački štap", kazao je Nad.

Napomenuo je kako sve poljoprivredne proizvođače i sudionike u agraru izuzetno zanima strategija hrvatske poljoprivrede.

Sjetva svih kultura je završena, a po riječima Nada, unatoč izrazito lošim klimatskim uvjetima, od niskih temperatura do suše većina bi kultura ipak trebala biti dobra.

Šećerna repa, koja je posijana na 12.000 hektara u Osječko-baranjskoj županiji, prošla je najlošije uz voće, te je velik dio ponovno sijan. Merkantilni kukuruz zasijan je na 75.000 hektara i onaj dio koji je posijan nešto kasnije dobro je niknuo.

Najvažnija kultura je i dalje pšenica, koja je u Osječko-baranjskoj županiji zasijana na 55.000 hektara. Može se očekivati da će ovogodišnja otkupna cijena biti povoljnija od prošlogodišnje i da neće biti manja od 1,50 kuna po kilogramu, smatra Nad.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙