FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: usvojen Program rada za 2012. i 2013.

Autor: tper
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja usvojilo je Program rada u 2012. i 2013. kojim su definirani prioriteti u radu Agencije kroz četiri ključna strateška cilja, priopćeno je sa sjednice Vijeća.

To su jačanje aktivnosti provedbe odnosno izvršne uloge Agencije, mijenjanje ponašanja poduzetnika i postizanje usklađenosti njihovih poslovnih strategija s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, jačanje kulture tržišnog natjecanja kod potrošača, nositelja drugih politika i tijela javne vlasti te priprema na promjene sustava kontrole državnih potpora i suradnju s tijelima i institucijama EU na funkcioniranje u uvjetima nakon pristupanja Hrvatske EU 1. srpnja 2013.

Agencija će tako, između ostaloga, Ministarstvu gospodarstva, kao nositelju izrade zakona, podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koje su neophodne radi novih ovlasti koje će Agencija dobiti ulaskom Hrvatske u EU.

Naime, pristupanjem Hrvatske EU, Agencija će, uz nacionalno zakonodavstvo u području zaštite tržišnog natjecanja, istodobno primjenjivati i članke 101. i 102. Ugovora o funkcioniranju EU te će postupanja hrvatskih poduzetnika moći biti predmet istražnih radnji ne samo Agencije već i Europske komisije.

S punopravnim članstvom Hrvatske u EU Agencija će ponovno preuzeti nadležnost za ocjenu koncentracija na tržištu bankarskih i financijskih usluga pa se do tada mora stručno pripremiti za proširenje svoje nadležnosti na ocjenu koncentracija na tom specifičnom i osjetljivom tržištu.

Također, pristupanjem Hrvatske EU isključivo Europska komisija postaje nadležna za kontrolu zakonitosti državnih potpora, njihov nadzor i povrat, a u nadležnosti nacionalnog tijela svake države članice ostaje vođenje registra potpora, praćenje de minimis potpora i potpora u okviru skupnih izuzeća, prikupljanje podataka, suradnja s Europskom komisijom, evidentiranje i notifikacija potpora Europskoj komisiji, pomoć davateljima u izradi programa državnih potpora itd.

S tim u vezi Vlada treba donijeti odluku koje će nacionalno tijelo, kojeg naziva ili ustrojstva, sukladno obvezama iz Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, obavljati onaj dio poslova iz područja državnih potpora koji ostaju u nadležnosti države članice.

Budući da je to pitanje izravno vezano s budućim organizacijskim ustrojstvom i planiranjem administrativnih kapaciteta Agencije, Agencija će aktivno sudjelovati u rješavanju toga pitanja, a vezano uz promjene koje sustavu tržišnog natjecanja i državnih potpora donosi članstvo u EU, Agencija planira izraditi i javni naputak, u elektronskom i pisanom obliku.

Jedna od zadaća Agencije je i izrada "Programa usklađenosti poduzetnika s pravilima o tržišnom natjecanju", vodiča koji će poduzetnike uputiti na to kako se ponašati u poslovnim situacijama i pomoći im u sudjelovanju na tržištu, a da pri tom ne krše propise o zaštiti tržišnog natjecanja.

U području kartela u javnim nabavama Agencija će izraditi vodič "Tržišno natjecanje i javne nabave", a u planu je sektorsko istraživanje pojedinih segmenata tržišta u lancu distribucije i opskrbe krajnjih potrošača hranom, pićima i higijenskim proizvodima za kućanstvo radi boljeg razumijevanja funkcioniranja lanca opskrbe krajnjih potrošača.

Agencija se u idućem razdoblju mora pripremiti i za aktivno sudjelovanje u radu tijela i radnih skupina Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja (ECN).

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙