FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CeSID; Do 17 sati izišlo 44,1 posto birača

Autor: brad
BEOGRAD, 6. svibnja 2012. (Hina) - Građani Srbije u nedjelju glasuju na izborima za predsjednika Srbije, kao i na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, a do 17 sati je, po podacima srbijanske nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), glasovalo 44,1 posto birača.

Kako je priopćio CeSID, izlaznost do 17 sati je oko dva posto veća nego na parlamentarnim izborima 2008. godine. Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je da je to istodobno za četiri posto manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 2008. godine te je istaknuo da "nema dramatičnih odstupanja" u izlaznosti u usporedbi s ranijim izborima.

Promatrači CeSID-a, koji su prisutni na oko tisuću biračkih mesta, najnižu izlaznost do 17 sati zabilježili su u Beogradu 40,5 posto, a najviše u središnjoj Srbiji 46 posto, dok je u Vojvodini na birališta do 17 sati izišlo 43,2 posto glasača. Čelnik CeSID-a kazao je da su se građani žalili na dobivanje stranačkih poruka na mobilne telefone.

Tijekom izbornog procesa, po informacijama CeSID-a, na nekoliko glasačkih mjesta bilo je nepravilnosti koje neće ugroziti sam izborni proces, a nepravilnosti su se kretale od manjih tehničkih problema s izbornim materijalom, do toga da je na pojedinim mjestima morala intervenirati policija.

U Novom Sadu je privedeno nekoliko osoba jer su u blizini jednog glasačkog mjesta glasačima nudili 2.500 dinara (oko 22 eura) ako bi pristali glasovati za određenu kandidatsku listu, a u istom gradu policija je također morala intervenirati na jednom glasačkom mjestu jer je jedan član biračkog odbora razbio glasačku kutiju.

Glasovanje na Kosovu na srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima organizirano je u suradnji sa Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na 90 glasačkih mjesta. Kako prenose beogradski mediji, glasovanje na Kosovu protječe bez izgreda, a Srbi iz općina Zvečan i Zubin Potok, dvije od četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, istodobno, kako prenose mediji, održavaju i lokalne izbore, unatoč protivljenju srbijanske vlade, kosovskih vlasti i djela međunarodne zajednice. Glasovanje na tim lokalnim izborima ne održava se na is tim glasačkim mjestima na kojima se glasa za predsjedničke i parlamentarne izbore, već na drugim lokacijama.

Na temelju zahtjeva srbijanske Republičke radiodifuzne agencije (RRA), na srbijanskim kablovskim televizijama u nedjelju je privremeno obustavljeno emitiranje programa HRT-a, kako je objašnjeno, zbog kršenja prediziborne šutnje koja je u Srbiji na snazi zbog današnjih izbora.

Iz istog razloga obustavljeno je i emitiranje programa sarajevske televizije OBN, kao i srbijanske televizije Kopernikus 3 - Svet plus.

Iz RRA su objasnili kako su kabelskim operaterima naložili prekid tih programa nakon što je utvrđeno da su te tri televizije emitirale program, u povodu današnjih izbora u Srbiji, koji se smatra kršenjem izborne šutnje.

Blokada programa će, kako je objašnjeno, za sve tri televizije vrijediti do 20 sati, kada završava izborna šutnja.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙