FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 6. svibnja

Autor: sbak
ZAGREB, 6. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 6. svibnja:

BEOGRAD - Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori. Među 12 kandidata za predsjednika Srbije u anketama vode demokrat Boris Tadić (25 posto) i bivši radikal Tomislav Nikolić (24 posto). Slijede socijalist Ivica Dačić i liberal Čeda Jovanović s 13, odnosno devet posto. Na parlamentarnim izborima šanse da osvoje najveći broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", okupljena oko vladajuće Demokratske stranke (DS) i koalicija "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić", koju predvodi vodeća oporbena Srpska napredna stranka (SNS). Na parlamentarnim izborima građani će birati između 18 izbornih lista. U nedjelju će se održati i pokrajinski izbori u Vojvodini, na kojima će građani birati između 14 izbornih lista, kao i srbijanski lokalni izbori na kojima će građani birati vijećnike u lokalnim samoupravama.

PARIZ - Drugi krug predsjedničkih izbora između pobjednika prvog kruga socijalista Francoisa Hollandea i aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Njegovi izgledi za osvajanje drugog predsjedničkog mandata sve su manji. Potporu su mu uskratili čelnici krajnje desnice i političkog centra, a on sam nije uspio socijalističkom suparniku Francoisu Hollandeu zadati ozbiljniji udarac u televizijskoj debati. Hollandeova prednost u anketama smanjila se na pet posto u odnosu na prošlotjednih šest do deset posto, što upućuje da će izborna pobjeda socijalista mogla biti tješnja nego što se očekivalo.

ATENA - Prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj, pogođenoj teškom gospodarskom krizom, koji po anketama neće donijeti apsolutnog pobjednika zbog pada popularnosti dviju vodećih stranaka te jačanja krajnje ljevice i desnice. Nova demokracija (desni centar) trebala bi dobiti između 18 i 22 posto glasova. Za PASOK (lijevi centar) ankete predviđaju od 13 do 18 posto i te dvije stranke, koje čine prinudnu koaliciju nacionalnog jedinstva sastavljenu u studenome, mogle bi zajedno dobiti oko 40 posto što je velik pad u odnosu na 77 posto na zadnjim izborima. Komunisti bi mogli bi dobiti od 7 do 11 posto, a manje stranke kao radikalna Siriza (ljevica) i nacionalistički LAOS dobile bi od 7 do 12, odnosno tri do četiri posto glasova i ući u parlament,

EREVAN - Armenci izlaze na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta, a najveća bitka, po ocjenama analitičara, vodit će se između stranke predsjednika države Sergea Sarkisjana i stranke koja je također dio vladajuće koalicije na čelu s milijunašem Gaguikom Carukijanom. Riječ je o prvim izborima u toj zemlji od predsjedničkih izbora 2008. na kojima su nakon Sarkisjanove pobjede uslijedili žestoki sukobi između policije i prosvjednika u kojima je poginulo deset ljudi.

Dežurni:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙