FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: 300 uhićenih u sukobima prosvjednika i vojske

Autor: vrad
KAIRO, 5. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Egipatska vojska je u subotu pritvorila 300 osoba nakon krvavih sukoba prosvjednika i vojske u petak u blizini zgrade ministarstva obrane u Kairu i ponovo uvodi policijski sat u toj četvrti, doznaje se od vojnih izvora.

Među pritvorenicima je i devet novinara, po vojnom izvoru.

Čelnik sigurnosne službe potvrdio je taj broj i dodao da su u subotu moguća nova uhićenja.

Vojni sud je priopćio da će tristo uhićenika biti "zadržano u pritvoru 15 dana, dok se ne objave rezultati istrage" o sukobima koji su u petak izbili u četvrti Abasiji, pri čemu su dvije osobe poginule, među njima i vojnik, a tristotinjak je ranjeno.

Vojska usto ponovo uvodi policijski sat, i to u noći na nedjelju, drugu večer zaredom, rekao je vojni dužnosnik. Policijski sat traje od 23.00 do 6.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu, dodao je taj dužnosnik za francusku novinsku agenciju France Presse.

Od 320 osoba uhićenih u sukobima u petak vojno tužiteljstvo je pritvorilo 179 osoba, među kojima 13 žena, po ranijim informacijama vojnog izvora.

Nakon višesatnog ispitivanja u petak navečer, uhićenici su optuženi za napad na vojne časnike i vojnike, za održavanje skupa u vojnoj zoni i za sprječavanje pripadnika oružanih snaga u izvršavanju dužnosti, rekao je taj izvor. Svi su odreda odbacili te optužbe.

U subotu se stanje u četvrti Abasiji, blizu ministarstva obrane, smirilo, nakon kaotičnih prizora prethodne večeri. Sukobi su izbili tri tjedna prije prvih predsjedničkih izbora otkako je početkom 2011. svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙