FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davutoglu: Članstvo BiH u NATO-u važno za stabilnost

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. svibnja 2012.(Hina) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u petak u Sarajevu kako bi članstvo Bosne i Hercegovine bilo veoma važno za stabilnost i sigurnost te zemlje ali i cijelog susjedstva te je dodao kako sve regionalne članice saveza u cijelosti podupiru daljnje približavanje BiH NATO-u.

"Članstvo BiH u NATO-u pridonijet će većem povjerenju u BiH te njezinoj sigurnosti kao i sigurnosti cijele regije", kazao je Davutoglu novinarima nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Šef turske diplomacije boravio je u prvom službenom posjetu Sarajevu nakon što je početkom godine uspostavljeno novo vijeće ministara BiH, a mediji u BiH taj su posjet opisali kao potvrdu diplomatske ofenzive Ankare čiji je cilj osigurati da BiH na predstojećem summitu NATO-a u Chicagu dobije "zeleno svjetlo" za provedbu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

NATO je na svom summitu u Tallinu uvjetno odobrio MAP BiH, tražeći da ta zemlja riješi pitanje vlasništva nad vojnim zgradama nužnim za funkcioniranje njezinih oružanih snaga.

O tome je za sada postignut politički dogovor među čelnicima šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju, no njegova praktična provedba još nije počela.

Ministar vanjskih poslova BiH Lagumdžija unatoč toj činjenici u petak je izjavio kako je uvjeren da će sa summita NATO-a u Chicagu "stići dobre vijesti" za njegovu zemlju.

Ahmet Davutoglu, kojega su primili i članovi predsjedništva BiH te predsjednik vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, potvrdio je kako će Turska nastaviti s dosadašnjom snažnnom potporom BiH na svakom planu a posebice na političkom i gospodarskom, jer želi osigurati da mir i stabilnost u BiH budu trajni.

"Kakvo god članstvo BiH bude željela u nekoj od međunarodnih organizacija, Turska će ju poduprijeti", kazao je Davutoglu, najavivši i nove investicije Turske u BiH kako bi se potaknuo njezin brži gospodarski oporavak.

Davutoglu je najavio i nastavak trilateralnih regionalnih susreta najviših dužnosnika Turske, BiH i Hrvatske odnosno Srbije.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙