FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eksplozija kratkovidnosti među azijskim srednjoškolcima

Autor: spuc
PARIZ, 4. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Gotovo 90 posto azijskih srednjoškolaca danas pati od kratkovidnosti, a nevjerojatni rast broja kratkovidnih učenika stručnjaci objašnjavaju predugim boravkom u uvjetima s umjetnom rasvjetom.

Znanstvenici kažu kako djeca provode duge sate u učenju i ne provode dovoljno vremena na otvorenom prostoru pa je, prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Lancetu, gotovo svaki peti učenik suočen s izgledima ozbiljno narušenog vida ili čak i sljepoće.

Prema rezultatima istraživanja u samo nekoliko generacija kratkovidnost je među azijskim učenicima porasla s 20 do 30 posto na gotovo 90 posto.

"Krenuli smo s oko 20 posto kratkovidnosti kod mladih... a sada se taj broj bliži 90 posto... To je svakako veliki zdravstveni problem", kaže voditelj istraživanja s nacionalnog australskog sveučilišta Ian Morgan.

Stručnjaci upozoravaju da provođenje dva do tri sata na danjem svjetlu uspostavlja ravnotežu sa satima koji se provedu u učenju pri umjetnoj rasvjeti i održava oči zdravima.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙