FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: miran kraj tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran završetak tjedna, jer sezona objava financijskih izvješća kompanija jenjava, a na tržištu nema drugih poticaja za življu aktivnost investitora.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,22 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,10 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 10 milijuna kuna, što je 16 milijuna kuna manje nego dan prije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 2,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,48 posto, na 207 kuna.

„S obzirom da je zadnjih par dana trgovanje na inozemnim burzama nesigurno, danas bi najvažniji svjetski burzovni indeksi mogli stagnirati, vjerojatno s negativnim predznakom. To bi moglo utjecati i na domaće tržište, budući da je sezona objava financijskih izvješća pri kraju te smo više-manje vidjeli kako se domaće kompanije uspijevaju nositi s krizom, dok drugih značajnijih vijesti zasad nema“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad domaće potrošnje u ožujku u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,9 posto. Pritom njih troje očekuje pad između 0,5 i 2,5 posto, jedan stagnaciju, a jedan porast potrošnje do 0,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to prvi pad potrošnje u ovoj godini, nakon što je u siječnju porasla za 1,9, a u veljači za 1,1 posto.

Na svjetskim se burzama, pak, trguje oprezno uoči današnjeg ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta.

Jučer je na Wall Streetu Dow Jones indeks oslabio 0,47 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,77, a Nasdaq indeks 1,16 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros pale.

„Na inozemnim burzama vlada oprez jer danas će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u proteklome mjesecu. Očekuje se da će pokazati rast broja zaposlenih za 160.000, dok bi stopa nezaposlenosti mogla stagnirati na 8,2 posto. Ti podaci mogli bi odrediti smjer tržišta u idućim danima“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙