FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: zbog Timošenko ne treba sudjelovati na summitu u Jalti

Autor: vmrs
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Vlada će odlučiti treba li bojkotirati odlazak na europsko prvenstvo u nogometu u Ukrajini, a hrvatska diplomacija smatra da ne treba ići na sastanak na vrhu u Jalti, komentirala je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najave domaćih i stranih državnika da neće u Ukrajinu zbog nedavnog otkrića lošeg postupanja prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

"To mora vlada odlučiti, ja se ne mogu smatrati nadležnom za to pitanje, ali svakako se smatram nadležnom što se vanjskopolitičkog stava tiče, a moj je stav bio da ne bi trebalo sudjelovati na summitu u Jalti", rekla je novinarima koji prate petnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska–Europska unija.

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović već je u srijedu najavio da neće sudjelovati na summitu predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog "okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini", priopćio je u srijedu ured predsjednika, čime se Josipović priključio brojnim europskim visokim dužnosnicima koji će bojkotirati taj sastanak zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

"Predsjednik je također toga mišljenja i već je obznanio da neće sudjelovati i mislim da je to ispravan vanjskopolitički stav koji svakako podupirem. O nogometu će netko drugi odlučiti", rekla je Pusić.

"Situacija s Julijom Timošenko, osobito zadnjih nekoliko dana kad su na svjetlo dana izašle neke vrlo alarmantne i zabrinjavajuće fotografije, takva je da mislim da zahtijeva reakciju i Hrvatska je na ovaj način reagirala, a ovu drugu odluku (o nogometnom prvenstvu), to će vlada razmotriti", dodala je.

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći.

Po pisanju medija, takvu odluku dosad je donijelo više europskih predsjednika, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja dosad su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini.

Neki političari bojkotirat će i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva u lipnju.

(Hina) xvm/xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙