FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić najavio je danas izmjene zakona o pravima branitelja radi uvođenja reda u zaštiti te populacije. "Pristup ćemo izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja", rekao je ministar Matić na sastanku s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade u Splitu gdje danas boravi u povodu obilježavanja 21. obljetnice osnutka te brigade. Ministar Matić je pozvao predstavnike ove udruge da mu u pisanom obliku dostave prijedloge za rješavanje poteškoća s kojima se suočava braniteljska populacija radi iznalaženja rješenja za te poteškoće i oblikovanja prijedloga izmjena i dopuna zakona o pravima branitelja. "Sadašnji zakon ne prepoznaje činjenicu da netko od branitelja ima, primjerice, sedmoro djece", rekao je ministar Matić prilikom najave izmjena i dopuna zakona o pravima hrvatskih branitelja. Predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade su na sastanku zatražili od ministra Matića pomoć u stambenom zbrinjavanju 20-ak članova te udruge, većinom podstanara s mnogočlanim obiteljima. Matić je rekao kako je u proteklih 20 godina u rješavanju stambenih poteškoća branitelja bilo "svega i svačega", te da će se on kao ministar zauzeti da se te poteškoće branitelja rješavaju, kako je rekao, "pošteno i po redu".

ZAGREB - Demokratski centar (DC) pozvao je danas Vladu da odustane od povećanja cijena električne energije i plina jer su, smatra, nepotrebna i neutemeljena na stvarnim cijenama sirovina na svjetskom tržištu. DC u priopćenju upozorava kako istodobno s hrvatski poskupljenjima, plin u svijetu pojeftinjuje te da je HEP već dvije godine u dobitku. Najavljena poskupljenja koja su "drakonski udar na najsiromašnije slojeve hrvatskih građana", Vlada prezentira kao nužna i obmanjuje prosječnog građanina, koji ne prati cijene na svjetskom tržištu, ističu u DC-u. Čude ih, kažu, i izjave iz Vlade kako su ova poskupljenja 'realnost na koju Vlada ne može utjecati', budući da je Vlada većinski vlasnik i HEP-a i plinskog biznisa Ine, te ima i gotovo polovicu vlasništva u toj naftnoj kompaniji. Za izjavu prvog potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, da će prosječan račun za plin biti mjesečno skuplji samo 33 kune, tvrde da pokazuje kako je on, kao i Vlada, odmaknut od stvarnog života i od količine prosječne potrošnje plina u kućanstvima. Suprotno tome, računi će biti veći 200 do 300 kuna mjesečno u kućama, a u stanovima stotinjak kuna, navode u DC-u. DC također "upozorava na skrivenu Vladinu računicu": povećanjem cijene za četvrtinu, a s ukupnom potrošnjom plina koja je premašila 3,5 milijarde kubika, Vlada je osigurala povećanje prihoda od PDV-a samo na plin od skoro milijardu kuna te dodatnih milijardu kuna prihoda od poskupljenja struje, što će - kako tvrde u DC-u - nesumnjivo prikazati kao svoj "veliki uspjeh u punjenju i uravnoteženju državnog proračuna".

OSIJEK - Kroz 3. gardijsku brigadu "Kune" prošlo je oko 10.000 hrvatskih branitelja, poginulo je 364 boraca, 1088 je ranjeno, a 17 se još uvijek vodi kao nestali, istaknuto je na današnjoj svečanosti obilježavanja te proslavljene brigade. Pripadnici "Kuna" prošli su sva hrvatska ratišta, branili Osijek, Vinkovce, Vukovar, Slavoniju, zadarsko zaleđe, sudjelovali u "Oluji", "Bljesku" i bili na svakom mjestu gdje se branila Hrvatska od velikosrpske agresije, izjavio je predsjednik Udruge ratnih veterana te brigade Marko Leko. Brigadni general Ivan Jurić pozdravio je nazočne u ime ministra obrane i istaknuo kako se nikada ne smiju zaboraviti dani kada se branila Hrvatska, kao ni svete žrtve Domovinskog rata. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Mikulić kazao je kako su hrabri pripadnici 3. gardijske brigade sudjelovali u obrambenom i oslobodilačkom ratu protiv agresora te da su dokazali kako se voli i brani domovina. Izrazio je sućut za sve poginule, dodavši kako Hrvatska država zna vrijednost njihovih žrtava. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je na 364 poginulih pripadnika brigade, više od tisuću ranjenih, te istaknuo da se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da su hrabri ratnici branili i nepokoreni grad Osijek te se zahvalio svima koji su doprinijeli slobodi Hrvatske, posebno istaknuvši zasluge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, sve ratne zapovjednike proslavljene brigade i, kako je rekao, hrvatskog generala Branimira Glavaša.

ZADAR - Na izbornoj skupštini zadarske Županijske organizacije HDZ-a za predsjednika je izabran Božidar Kalmeta. Za Kalmetu, koji je i do sada bio predsjednik HDZ-a Zadarske županije, glasovalo je 179 izaslanika, dok je za njegova protukandidata Rena Sinovčića glasovalo njih 100. Nevažećih listića je bilo 11, neslužbeno se doznaje u HDZ-u. Božidar Kalmeta izjavio je večeras po završetku stranačke Izborne skupštine, kako želi promjene u stranci na nacionalnoj razini, te da će na predstojećim izborima za predsjednika HDZ-a podržati Tomislava Karamarka. "Podržat ću Tomislava Karamarka jer mislim da je od svih dosadašnjih kandidata upravo on najbolje rješenje. Ja sam za novo vodstvo, novu snagu i energiju. Karamarko može izvući HDZ iz situacije u kojoj se trenutačno nalazi, ali i vratiti stranku na pobjednički put", istaknuo je Kalmeta. Novi predsjednik HDZ-a birat će se na 15. Općem saboru HDZ-a 20. svibnja u Zagrebu.

SPLIT - Župan splitsko-dalmatinski i dosadašnji HDZ-ov povjerenik za županiju Ante Sanader danas je u prvom krugu uvjerljivo pobijedio dvojicu kandidata na izborima za predsjednika Splitsko-dalmatinskog HDZ-a. Na izborima je glasovalo 335 izaslanika, a Ante Sanader je dobio 210 glasova, bivši šef Županijskog odbora HDZ-a Živko Nenadić 54 glasa, a za Juraja Buzolićaa glasovao je 21 izaslanik. Šest listića bilo je nevažećih. "Ponosan sam na članstvo, nivo i dostojanstvo koje su pokazali izaslanici. To je za svaku pohvalu, a najvažnije je da mi zajedno nastavljamo dalje. Mi smo stranka na vlasti, u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo najveći broj načelnika i gradonačelnika i taj rezultat je za svaku pohvalu", kazao je nakon izbora Sanader dodajući kako HDZ čekaju pripreme za lokalne izbore.

SISAK - Novi predsjednik županijskog ogranka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije postao je Antun Vidaković, gradonačelnik Novske. Na izbornoj skupštini održanoj danas u Sisku protukandidati su mu bili dosadašnji predsjednik županijskog ogranka saborski zastupnik Ivan Šantek iz Gline i načelnik Općine Sunja Josip Kozarić. Od ukupno 261 delegata izborne skupštine za Vidakovića je glasovalo 137, Šantek je dobio 98, a Kozarić 24 glasa. Vidaković je rekao kako je "HDZ zamislio, oslobodio i osnovao hrvatsku državu, ali je na žalost, nakon 2000. stranka počela gubiti ugled". Poručio je da svi koji su bili upleteni u nečasne radnje moraju se maknuti iz čelništva HDZ-a. "Nastojat ću dati svoj doprinos da stranki vratimo ugled iz 1990. godine. Na čelu moraju biti čisti, pošteni i kompetentni domoljubi" rekao je nakon izbora Vidaković.

ZADAR - Poznata zadarska urbana instalacija „Pozdrav suncu", dobila je treću nagradu na natječaju Vijeća Europe za „Najbolje projekte europskih obalnih gradova". Grad Zadar prijavio se na natječaj Vijeća Europe kojim se ocjenjuju najbolje projekte na lokalnoj razini, a koje građanima donosi neku konkretnu korist. U slučaju „Pozdrava suncu" to se odnosi na proizvodnju električne energije koja se dobiva iz ove urbane instalacije, a kasnije se može distribuirati u komunalni elektrosustav. Ocjenjivački sud nagradio je zadarsku lokalnu samoupravu i zbog originalnosti, inovativnosti i održivosti rješenja. Nagrada će čelnicima grada Zadra biti uručena 9. svibnja na svečanosti u engleskom gradu Blackpoolu na kojoj će se prikazati i posebna 12-minutna prezentacija proizvodnje električne energije iz zadarskog "Pozdrava suncu". Inače, na temelju 48 pristiglih aplikacija prva nagrada Vijeća Europe dodijeljena je ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar, objavilo je Vijeće Europe na svojim internetskim stranicama. Od hrvatskih obalnih gradova pohvalu za svoje inovativne projekte dobili su i Murter i Bibinje.

SELCE - U Selcu, na Crikveničkoj rivijeri, otvoren je danas novi Hotel "Amabilis", u čiju gradnju je utrošeno gotovo 60 milijuna kuna.

Polovicu tog iznosa osigurao je vlasnik, zagrebačka tvrtka MG International, a ostatak HBOR i Erste banka. To je prvi hotel na Crikveničkoj rivijeri s kvalitetom smještaja na razini pet zvjezdica, a turističkom tržištu nudi 60 postelja u 29 soba i u dvama apartmanima. Također Hotel "Amabilis" opremljen je za cjelogodišnje poslovanje, smješten je uz more, te ima vlastitu lučicu za 20-ak brodova nautičkih turista. U hotelu je zaposleno 30-tak djelatnika.

PLITVICE - U Nacionalnom parku Plitvička jezera na pristaništu jezera Kozjak poslijepodne je ubijen muškarac, a ubojica je odmah uhićen, doznaje se u Policijskoj upravi ličko-senjskoj. Motiv i okolnosti ubojstva koje se dogodilo oko 17 sati, kao i identitet žrtve i počinitelja za sada se nisu mogli doznati u policiji koja je ubojicu privela u policijsku postaju u Korenici. Očevid i kriminalističko istraživanje su u tijeku.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙