FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Zlatar u Osijeku predstavila strategiju kulture

Autor: vsik
OSIJEK,27. travnja, 2012.(Hina) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavlajući danas u Osijeku predstavnicima kulturnih institucija, udruga, nakladnika koncept strategije kulture, najavila je da će ministarstvo za tjedan dana raspisati natječaj za podjelu četiri milijuna kuna jednokratne pomoći.

Kulturne ustanove i institucije mogu tu jednokratnu pomoć dobiti uz uvjet da su likvidne.

Ministrica je rekla i da će koncept financiranja kulturnih ustanova ići po tzv. načelu jedne trećine. Npr. za nacionalne kazališne kuća po jednu trećinu troškova snosili bi grad, županija te ministarstvo.

Izuzetak je zagrebački HNK-a koji se financira u omjeru 50 :50, jer, kako je rekla, Grad Zagreb je ima status županije. Nažalost, županije su tu "najtanja karika" jer se zna da raspolažu s najmanje novaca.

Ministrica je također posebno važnim ocijenila rad na kulturnom stvaralaštvu za tinejdžere, jer se na tome najmanje radi, pa tako primjerice dječja književnost odmah "ulazi u crvene cipele".

Posebno je osjetljiva dob od 10 do 16 godina koja uskraćena nizom kulturnih sadržaja, što se mora promijeniti rekla je.

Odgovarajući na novinarski upit kako komentira postavljanje ljudi u kulturnim ustanovama po političkoj "liniji", ministrica je odgovorila da se to ne smije događati. Nažalost, zbog takvih se stvari sve manje kvalitetnih kadrova odlučuje javiti na razne natječaje, jer nisu sigurni da imaju političku potporu, rekla je.

Na upit može li nešto poduzeti u vezi s najavom da će se, zato što nije pod zaštitom , rušiti kuća književnika Ivana Kozarca u Vinkovcima, ministrica Zlatar je rekla kako se nada da "bageri već nisu odradili posao" prije nego što vidi o čemu se radi.

Tijekom prijepodneva ministrica Andrea Zlatar Violić održala je konferenciju za novinare s članovima županijskog HNS-a o stanju kulture u Slavoniji i Osijeku.

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙