FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrokemija: gubitak prvog tromjesečja 3,1 milijun kuna

Autor: tper
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Kutinska Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 3,1 milijun kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 39,4 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni gubitak na tromjesečnoj razini, nakon prethodne godine poslovanja s dobiti, imao je više uzroka, navodi se u izvješću.

Osnovni uzrok manje proizvodnje i prodaje su nepovoljni vremenski uvjeti i s tim povezani nedostatak plina u veljači. To je uzrokovalo duže trajanje remonta od planiranog i teškoće u startanju ključnih postrojenja za proizvodnju amonijaka i uree.

U segmentu prodaje to je u fazi pripreme proljetne sjetve uzrokovalo gotovo potpunu blokadu otpreme u vrijeme visokih snježnih padalina i niskih temperatura.

Ukupni su prihodi u prvom tromjesečju ove godine ostvareni u iznosu od 725 milijuna kuna i povećani su za šest posto, a ukupni rashodi povećani su za 12,9 posto, na 728,1 milijun kuna.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 705,5 milijuna kuna i veći su za 5,5 posto. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu manji za 0,8 posto, a prihodi od izvoza povećani su 11,3 posto.

U prvom tromjesečju ove godine Petrokemija je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvarila manju proizvodnju za 11,4 posto, dok je prodaja bila manja 8,6 posto.

Ostvarene investicije u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznose 13,7 milijuna, što je 1,4 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Grupa Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 2,2 milijuna kuna i ukupne prihode od 727,9 milijuna kuna.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙