FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko-udruge od Milanovića traže da zaustavi izgradnju HE Ombla

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Četrdesetak ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske uputilo je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem traže da ne dozvoli HEP-u da se zadužuje za "visokorizičan, neisplativ i ekološki štetan" projekt hidroelektrane (HE) Ombla te da se zaustavi njezina izgradnja.

"Smatramo da Vlada ne smije dozvoliti HEP-u da se zadužuje za visokorizičan i neisplativ projekt izgradnje hidroelektrane Ombla. Osim trajne i nenadoknadive štete po prirodu i okoliš, ta će se investicija prelomiti na leđima svih građana Hrvatske u još jednom očekivanom poskupljenju električne energije, jer je za taj projekt Vlada jamac HEP-u za kredit od Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od čak 123 milijuna eura", navode udruge u pismu premijeru Milanoviću. Stoga upućuju apel Vladi da kao vlasnik HEP-a u najkraćem roku zaustavi projekt izgradnje HE Ombla.

Udruge u pismu Milanoviću podsjećaju kako mu je Zelena akcija/Friends of the Earth Croatia prije mjesec dana uputila dopis koji je ostao bez odgovora, a u kojem su ga zamolili da zaustavi proces izdavanja dozvola za projekt izgradnje HE Ombla i da odbaci taj projekt zbog nedostataka na koje upozorava stanovništvo dubrovačkog područja, stručna javnost, te hrvatske i europske udruge za zaštitu okoliša.

Dodaju i kako su svi ti stavovi jasno izneseni na javnoj tribini o HE Ombla u Dubrovniku 19. travnja, koja je okupila više od 250 građana te predstavnika udruga i struke. Navode kako je rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš za HE Ombla izdano još 1999., a prema Zakonu o zaštiti okoliša iz 2007. takva rješenja prestaju vrijediti u roku od dvije godine od donošenja.

Osim što je Studija utjecaja na okoliš stara i loša, upozoravamo i da je prilikom njezina donošenja bilo propusta u postupku, kao što je eliminiranje dr. Ognjena Bonaccija iz Stručne komisije za procjenu studije zbog protivljenja projektu, navode udruge. Dodaju kako je zbog toga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo Studiju utjecaja na okoliš za HE Ombla na reviziju kod neovisnih stručnjaka, a najavljeno je kako će rezultati biti poznati javnosti sredinom ožujka.

"Kako rezultati revizije još uvijek nisu poznati javnosti, molimo Vas da ih objavite, jer je ovo pitanje od javnog interesa", navode udruge u pismu premijeru Milanoviću.

Napominju kako ni postupak procjene utjecaja na prirodu još nije napravljen, na što upozoravaju i europski parlamentarci. "Članica Europskog parlamenta Rebecca Harns nedavno je tražila objašnjenje od Europske komisije kako je Europska banka za obnovu i razvoj uopće mogla odobriti kredit za projekt HE Ombla koji se temelji na staroj studiji utjecaja na okoliš iz 1999., a bez procjene utjecaja na prirodu što nalaže svjetska ekološka mreža Natura 2000 i druga pravna stečevina EU-a", navode udruge u pismu Zoranu Milanoviću, koje je potpisala koordinatorica kampanje Jagoda Munić iz Zelene akcije.

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙