FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP Dr. Ante Starčević protiv Zakona o otpadu

Autor: tkol
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je danas da, ako u Hrvatskom saboru prođe Prijedlog zakona o otpadu, u Hrvatskoj više neće biti ni čistog mora niti čistog zraka.

Nacrtu prijedloga zakona o otpadu je daljnja ekološka degradacija Hrvatske, ocijenila je biloginja Ivana Rajčić na konferenciji za novinare HSP-a dr. Ante Starčević, ispred Hrvatskog sabora.

„Na početku se samo deklarativno daje prednost hijerarhiji gospodarenja otpadom, a cijeli novi nacrt prijedloga zakona svodi se na spaljivanje i suspaljivanje, s time da su spalionice i suspalionice po definiciji izjednače“, naglasila je. Dodala je i kako u Hrvatskoj nemamo spalionicu, a suspalionice bi bile cementare koje ne zadovoljavaju tehnološke uvjete za tako složene operacije spaljivanja goriva iz otpada.

Također je imala i primjedbu na to što bi odluke o tome što će se spaljivati i dozvole za spaljivanje trebao davati resorni ministar bez sudjelovanja lokalne zajednice. „Lokalna zajednica je isključena iz mogućnosti sudjelovanja ili prigovora na odluku koju donosi ministar“, kazala je Rajčić i dodala kako se time otvara polje jedne nove korupcije.

„Ne može jedan čovjek odlučivati o uvjetima života u nekoj lokalnoj zajednici bez njezinog sudjelovanja“, poručila je.

Također, kazala je, Nacrtom prijedloga zakona o otpadu omogućava se uvoz opasnog otpada. „Još se u Hrvatskoj nije uspostavila terapija postupanja s otpadom, a omogućava se uvoz otpada iz EU ili čak iz svijeta, pa postoji mogućnost da se Hrvatska doslovno zatrpa otpadom“, ocijenila je.

Predviđeno je, kazala je, i njegovo skladištenje u jame, škrape, lagune i prirodne pukotine, a planira se i skladištenje u mora ili jezera, što je ekološki nedopustivo jer skladišta otpada moraju biti uređena.

Biologinja Goranka Adam ocijenila je kako je riječ o štetnom i koruptivnom zakonu.

Najavila je i kako će se zbog toga žaliti institucijama za zaštitu ljudskih prava, pučkom pravobranitelju, HHO-u i saborskom Odboru za ljudska prava.

(Hina) xkt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙