FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: utvrditi je li podzemna garaža Stari grad sigurna

Autor: hsup
RIJEKA , 26. travnja 2012. (Hina) - Riječko Gradsko vijeće zatražilo je danas od mjerodavnog ministarstva i uprave za inspekcijski nadzor da provede ubrzani postupak u vezi s utvrđivanjem mehaničke otpornosti i stabilnosti podzemne garaže Stari grad i da se poduzmu odgovarajuće mjere, neovisno o budućem planiranju izgradnje gradske knjižnice iznad garaže.

Zaključci su prihvaćeni nakon što je vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) povukao prijedlog o osnivanju radne skupine za utvrđivanje činjenica o sigurnosti garaže Stari grad.

Švorinić je naveo da je, prema izjavama stručnjaka, zbog problema s nosivim stupovima ugrožena stabilnost garaže i da je upitno hoće li se ikada na toj lokaciji graditi knjižnica.

Smatra da građani, posebno korisnici garaže i roditelji djece koja pohađaju osnovnu školu u neposrednoj blizini imaju pravo znati je li garaža sigurna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da se na zaravni iznad garaže iz preventivnih razloga ne dozvoljava pristup vozilima, da se ne koristi za masovna okupljanja i za javne manifestacije, naglasivši da on ipak ne može javnost obavijestiti o nečemu u što nije siguran, pogotovu što je riječ o građevini koja nije u gradskom vlasništvu.

Obersnel je naveo da je gradska uprava nakon saznanja da postoje problemi u vezi sa statikom naručila izradu elaborata, kojeg je proslijedila građevnoj inspekciji. Inspekcija je utvrdila da je građevina legalna, obavila je nadzor dokumentacije, navela da kod projektiranja knjižnice treba provesti opsežnije analize te da na garaži nema vidljivih oštećenja, pa da nema osnova za hitne mjere.

Građevinska inspekcija je utvrdila ono što smo i mi znali, da će pri gradnji knjižnice trebati napraviti pojačanja na garaži, ali nisu utvrdili ono što smo tražili, pa je jedino što se može zaključiti iz odgovora da je garaža sigurna, rekao je gradonačelnik.

Izvijestio je da je nedavno ponovno uputio građevnoj inspekciji zahtjev za poduzimanje mjera te da i dalje stoji dvojba što je sa stanjem postojeće građevine.

Obersnel je naglasio da je kao gradonačelnik poduzeo sve mjere za sigurnost građana kao i da nema osnove da bi ustvrdio da je garaža nesigurna. Zamolio je da mu se ne imputira odgovornost za nešto što bi se moglo dogoditi, istaknuo da se zna tko je odgovoran u ovom slučaju te da je za njega garaža sigurna dok građevna inspekcija ne potvrdi suprotno.

(Hina) xhsup ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙