FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguć nastavak pozitivnih kretanja

Autor: scvi
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi danas moguć nastavak pozitivnih kretanja uslijed dobrog raspoloženja na inozemnim burzama, pri čemu bi u većem fokusu investitora mogle biti dionice HT-a i Luke Rijeka, a pratit će se i objava financijskih izvješća domaćih kompanija.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,34 posto, na 1.813 bodova, ostvarivši blagi oporavak drugi dan zaredom.

Crobex10 porastao je 0,48 posto, na 987 bodova, prekinuvši 5-dnevni negativni niz.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego prethodnoga trgovinskog dana.

U najvećem fokusu investitora bile su dionice HT-a i Luke Rijeka. Dionici HT-a cijena je ojačala 1,95 posto, na 210 kuna, uz promet od 2,94 milijuna kuna.

Dionici Luka Rijeka, pak, nakon tri dana rasta i dobitka od otprilike 30 posto, potaknutog viješću o zainteresiranosti kineske tvrtke COSCO da ulaže u tu luku, cijena joj je jučer korigirana naniže za 6,9 posto, na 145,21 kunu, uz promet od 2,75 milijuna.

„Na domaćem tržištu kapitala očekujem danas nastavak pozitivnih kretanja, pri čemu bi u većem fokusu investitora mogla biti dionica HT-a zbog objave kompanije da planira kupnju trezorskih dionica, kao i dionica Luke Rijeka. Sama zainteresiranost jedne od vodećih svjetskih brodarskih kompanija COSCO-a za ulaganje u Luku Rijeka i željezničku prugu, kao i mogućnost realizacije tog projekta koji bi bio važan i za cijelo hrvatsko gospodarstvo, vjerojatno će poticati i dalje interes za tu dionicu“, kaže Tamas Nagy, broker u investicijskom društvu Fima vrijednosnice.

Kako dodaje, u očekivanju intenzivnije objave financijskih izvješća domaćih kompanija, očekuje se porast volatilnosti cijena na burzi.

Na svjetskim burzama, pak investitore su uz poslovne rezultate kompanija ohrabrile i najnovije poruke iz Feda.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima Applea i poruci predsjednika Feda da će središnja banka poduzeti dodatne mjere za poticanje gospodarstva, ako to bude potrebno.

Dow Jones indeks ojačao je 0,69 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,36 posto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 2,30 posto, na 3.029 bodova.

Predsjednik Feda Ben Bernanke ohrabrio je ulagače, kazavši da središnja banka neće oklijevati s uvođenjem nove runde kupnje državnih obveznica, ako to bude potrebno kako bi se smanjile kamate na kredite i tako potaknuo rast gospodarstva.

U priopćenju čelnika središnje američke banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, istaknuto je, pak, kako se rekordno niske ključne kamatne stope neće povećavati barem do kraja 2014. godine, te kako se očekuje nešto ubrzaniji rast.

Pozitivno je na tržište utjecalo i Fedovo blago povećanje procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini.

Zahvaljujući takvim porukama iz Feda, na većini azijskih i europskih burzi cijene su dionica jutros porasle, no ne tako snažno kao jučer na Wall Streetu i europskim tržištima.

„Značajno olakšanje osjetilo se od jučer na svjetskim burzama, nakon najnovijih poruka iz Feda i objave boljih od očekivanja poslovnih rezultata kompanija, ponajprije Applea. Očigledno je da se američko gospodarstvo dosta dobro nosi s globalnim problemima, prije svega dužničkom krizom u eurozoni, usporavanjem kineskog gospodarstva i visokim cijenama nafte“, navodi Nagy.

Umirujući tonovi iz Feda potaknuli su investitore na daljnje pozicioniranje u dionice, navodi Nagy, no dodaje da bi investitori i dalje trebali biti na oprezu, jer se još nije stabilizirala situacija u eurozoni i u Kini.

„Nove smjernice pružit će nam nova poslovna izvješća inozemnih kompanija te novi makroekonomski pokazatelji – indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj te tjedni podaci s tržišta rada u SAD-u. Sutra, pak, očekujemo objavu ključnog podatka o američkom bruto domaćem proizvodu u prvom ovogodišnjem tromjesečju“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙