FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci nepažljivi u branju divljeg luka

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. travnja 2012.(Hina) - Sezona branja divljeg luka (lat. Allium Ursinum herba) u Sloveniji se svake godine odvija uz upozorenja stručnjaka da ga se ne smije zamijeniti s mrazovcem (Colhicum autumnale) ili sličnim biljkama koje sadržavaju opasne otrove, no do nesretnih slučajeva ipak dolazi.

Ljubljanski Klinički centar objavio je da je u zadnjih tjedan dana na liječenje primio tri pacijenta koji su divlji luk zamijenili mrazovcem koji sadržava vrlo jak otrov kolhicin, a koji može biti smrtonosan čak u malim količinama. Prošle su godine u vodećoj slovenskoj medicinskoj ustanovi od takvih trovanja liječili deset nepažljivih sakupljača divljeg luka, a jedan je slučaj završio smrću.

Budući da je divljem luku slično i nekoliko drugih divljih biljaka koje također sadržavaju otrovne supstance liječnici upozoravaju da je zbog liječenja vrlo poželjno da pacijenti i njihova rodbina prilikom dolaska u bolnicu donesu i primjerak biljke koja je izazvala simptome trovanja ili njene ostatke.

Divlji luk Slovenci koriste kao salatu, te za pripremu juha, umaka ili začina i namaza. Tvrdi da ima niz ljekovitih svojstava, osobito početkom proljeća i prije nego što procvjeta. Većinom se bere u prirodi, a neki ga i sade u vrtu, te koriste kao nadomjestak za češnjak.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙