FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beoradu završne riječi na suđenju za Lovas

Autor: ssai
BEOGRAD, 23. travnja 2012. (Hina) - Na suđenju u Beogradu četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine, u ponedjeljak je započelo iznošenje završnih riječi strana u postupku, a najprije je sa završnom riječi počelo državno odvjetništvo.

U početku iznošenja svoje završne riječi, koja u pisanom obliku ima oko stotinu stranica, zamjenik srbijanskog državnog odvjetnika za ratne zločine Veselin Mrdak kazao je kako se, na temelju izjava svjedoka i žrtava, kao i na temelju ostalih dokaza, može zaključiti da je prvooptuženi Ljuban Devetak, u danima napada i zauzimanja Lovasa, imao neformalnu ali apsolutnu vlast u selu.

Po riječima Mrdaka, utvrđeno je da u vrijeme napada na Lovas u tom selu nije bilo organiziranih skupina Zbora narodna garde (ZNG) niti skupina civilnog stanovništva koje bi se mogle organizirano braniti, te da su toga i optuženi bili svjesni.

Kako je istaknuo, dokazi nesumnjivo ukazuju da je izvršeno kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nastavak iznošenja završnih riječi očekuje se i idućih dana, a nakon državnog odvjetništva završne riječi trebali bi iznjeti i optuženi, odnosno njihovi branitelji.

Suđenje je započelo 17. travnja 2008. nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Svi optuženi brane se sa slobode.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i slijedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙