FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u minusu oko jedan posto

Autor: scvi
ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Negativni sentiment na inozemnim burzama i oštar pad cijene dionice HT-a danas su na Zagrebačkoj burzi povukli Crobexe u minusu oko jedan posto.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1,08 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 0,95 posto, na 989 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,66 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego u petak u ovo doba.

„S obzirom na negativni sentiment na svjetskim burzama i pad najvažnijih europskih indeksa oko dva posto, ne iznenađuje ni današnji pad Crobexa. Dodatno, dionica HT-a nalazi se pod cjenovnim pritiskom, jer se od danas njome trguje bez dividende“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steriermaerkisce banku.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, zbog političke nestabilnosti u Nizozemskoj, rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj i nepoticajnih signala iz kineske industrije.

Londonski Ftse indeks oko podneva bio je u minusu 1,5 posto, frankfurtski DAX 2,46 posto, a pariški CAC 1,93 posto.

Na domaćem tržištu dionica HT-a zasad je jedina s milijunskim prometom. Dosad je njome ostvareno 3,09 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 4,18 posto, na 203,23 kune.

„U najvećem fokusu investitora dionica je HT-a. S obzirom da je danas nastupio ex dividend day, odnosno tom dionicom trguje se bez prava na drugi dio dividende, očekivano je cijena te dionice korigirana naniže otprilike za taj iznos. U ostatku tržišta trgovanje je mirno“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Podsjetimo, HT je 27. veljače isplatio predujam dividende u iznosu od 11,07 posto, a preostali iznos od 11,07 kuna po dionici isplatit će se 21. svibnja onim dioničarima koji će biti registrirani pri SKDD-u na dan održavanja Skupštine dioničara, 25. travnja.

Nešto više trguje se i dionicom Petrokemije, kojom je ostvareno 606.000 kuna prometa. Pritom joj je cijena pala 2,12 posto, na 290 kuna.

Većina izdanja bilježi pad cijene. Po nešto većem dobitku, pak, izdvaja se dionica Belja. Cijena joj je ojačala 1,89 posto, na 87,36 kuna, uz promet od 138.000 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙