FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori više nije obvezno, već na dobrovoljnoj osnovi, odlučio je danas Hrvatski sabor koji je izmijenio Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Prema izmijenjenom zakonu, članovi Komore mogu (a ne moraju) biti fizičke i pravne osobe koje se bave poljoprivredom. Članovi Komore dužni su plaćati članarinu koja se uplaćuje na račun Komore, a iznos članarine i rokovi plaćanja propisat će se Statutom Komore koji je Skupština Komore u roku od 30 dana od stupanja na snagu izmijenjenog zakona dužna uskladiti s novim zakonskim rješenjima. Fizičke i pravne osobe koje su na dan stupanja na snagu izmijenjenog zakon članovi Komore dužne su u roku od 30 dana izvijestiti Skupštinu Komore o svom članstvu. Sabor je donio i Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, koja je definirana kao samostalna služba. Donesen je i s propisima EU usklađen Zakon o oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Zakon omogućuje proizvođačima autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda da nakon zaštite tih proizvoda na području Hrvatske pokrenu postupak zaštite i na razini EU te registriraju oznake na europskom tržištu. Izmijenjen je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, koji pojednostavljuje i skraćuje upravni postupak izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima nastavka obavljanja te djelatnosti u poslovnom prostoru i objektu. Produžen je rok za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. Izmjene je doživio i Zakon o grobljima, pa se prateće građevine na groblju - kao što su krematorij, mrtvačnica, prostor za ispraćanje mrtvih i slične - mogu graditi i izvan ograđenog prostora groblja, a ne, kao što je predviđeno sadašnjim zakonom, samo unutar ograde groblja.

ZAGREB - U Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj danas je svečano zatvoren "twinning projekt" o jačanju međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije tijekom kojega su se, od svibnja 2010. do siječnja ove godine, pravosudni dužnosnici i službenici u državnoj upravi te lokalnoj i područnoj samoupravi stručno usavršavali o otkrivanju i prevenciji korupcijskih rizika. Svrha projekta, koji je sa 750.000 eura financirala Europska unija, bila je jačanje suradnje među mjerodavnim tijelima u provedbi aktivnosti vezanih za prevenciju korupcije te potpora sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstvo pravosuđa koji je zadužen za praćenje provedbe strateških mjera te koordinaciju aktivnosti vezanih uz prevenciju korupcije. U godinu i pol, koliko je trajao projekt, za sudionike su organizirani seminari u Zagrebu, Rijeci, Vukovaru i Splitu. Projekt su provela ministarstva pravosuđa Francuske i Hrvatske u suradnji s uredom talijanskog premijera i talijanskim ministarstvom uprave.

ZAGREB - Svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održana je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a Odluke o napredovanju tom im je prigodom uručio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Promaknuto je ukupno 36 odgojitelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama, 274 učitelja i stručna suradnika u osnovnim školama i 179 nastavnika i odgajatelja iz srednjih škola i učeničkih domova. Čestitavši promaknutima, Jovanović je ocijenio kako su na njegov život uz roditelje najviše utjecali učitelji iz osnovne škole. "Izbor mentora i savjetnika važna je djelatnost u radu ministarstva", rekao je dodavši kako bez dobrih učitelja i nastavnika nema uspjeha. Promaknutim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović poručio je da nastave dobro raditi jer su oni nositelji dobroga u našim školama. Promocijom su obuhvaćeni odgojno-obrazovni radnici koji su u travnju 2007. godine napredovali u zvanju te se sada ponovno biraju u zvanje te oni koji se prvi put biraju u zvanje, a čiji su prijedlozi zaprimljeni u prvoj polovici 2010. godine.

POŽEGA - Predsjednik Republike Ivo Josipović podupro je u Požegi, gdje je u radnom posjetu, tradicionalnu gradsku akciju darivanja novorođenčadi i njihovih roditelja. Akcija traje već deset godina, a ovaj su put darivane 44 mlade obitelji. Iz gradskog proračuna dobile su po 1000 kuna za prvo i drugo dijete te po 2000 za treće i svako sljedeće dijete. U nastavku posjeta Požegi predsjednik Josipović obići će metaloprerađivačku tvrtku Magmu u industrijskoj zoni, a večeras će biti na humanitarnoj akciji "Dobrotom za osmjeh". Akcija je organizirana u suradnji s Klubom hrvatskih olimpijaca, a novac je namijenjen onkološkoj sobi na pedijatrijskom odjelu požeške bolnice.

ZAGREB - Hrvatski predstavnik u Ininom nadzornom odboru Damir Vanđelić izjavio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanderu da je mađarski MOL kao strateški partner u Ini zanemario obvezu moderniziranja Ininih rafinerija te da je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišni udjel u zemljama regije. Izmjenama međudioničkog ugovora koji je 2009. s MOL-om potpisala vlada optuženog Sanadera propisana je obveza moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku. No, kako ugovor ne predviđa nikakve penale modernizacija nije dovršena, kazao je Vanđelić svjedočeći na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a optuženom da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini. Svjedok je dodao i da po odredbama izmijenjenog ugovora nadzorni odbor nema mogućnosti utjecati na godišnji proračun i investicijski plan. Djelomično i zbog zapostavljanja modernizacije Ina je izgubila dio regionalnog tržišta pa je u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori njen tržišni udjel pao s 32 posto na 20 posto, ustvrdio je Vanđelić. Pad je, kaže, pojačan 2009. i 2010. pa je samo u te dvije godine u regiji izgubljeno više od 14 posto tržišnog udjela. Upitan tko je Ini preuzeo dio "tržišnog kolača" odgovorio je da je riječ o tržištu na kojem strateški partner MOL djeluje i samostalno te je istovremeno povećao svoj tržišni udjel. No, na izravno pitanje Sanaderove obrane je li MOL ušao u vlasništvo Ine kako bi sabotirao rad te kompanije Vanđelić je kazao da takve zaključke ne može donositi. "Smatram da se mađarska strana u Ini ponaša sukladno odredbama izmijenjenog međudioničarskog ugovora, a štetu treba utvrditi detaljnim vještačenjem", kazao je Vanđelić. Upitan mora li dioničar s većim dioničkim paketom imati i osjetno veća upravljačka prava, ustvrdio je da to nije nužno. Potvrdio je i da je izmjenama međudioničkog ugovora bilo previđeno i izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja koje u konačnici nije realizirano u cijelosti.

ZAGREB - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" (AS) odbacio je danas Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju istaknuvši da je on tek "priprema terena" za "donošenje paketa zakona koji će se u većini rješenja minimalno razlikovati od odbačenih Fuchsovih prijedloga". AS navodi kako će se "takvim zakonima i najavama njihove reanimacije suprotstaviti s jednakom odlučnošću i ustrajnošću s kojom se suprotstavila i prethodnim pokušajima njihova donošenja". Smatraju kako Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te u tom povodu oglašena javna rasprava, u potpunosti potvrđuju politiku zabrinjavajućeg kontinuiteta te ocjenjuju kako su procedure sažete u iznimno kratkom roku inscenacije "široke" javne rasprave s osnovnim ciljem da do nje uopće ne dođe. AS ističe kako "vatrogasno uvođenje navodnog reda ima u ovom Nacrtu tri jasno izražene tendencije s dubinskim i dalekosežnim posljedicama" te dodaje kako se u političkoj tendenciji radi o nastavku povlačenja države iz javne sfere i prepuštanju zajedničkih dobara i područja znanosti i visokog obrazovanja hirovitosti tržišta s ciljem svođenja čitavog sustava na njegovu kratkoročnu isplativost.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) podržava Građansku inicijativu za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za trg" u organiziranju prosvjednog skupa za uklanjanje naziva Trga maršala Tita jer smatra da su iscrpljene sve administrativno zakonske mogućnosti za uklanjanje njegova imena. Izvršni odbor HHO-a smatra da je daljnje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Vijeća Europe i Europske unije. Također drži da neuklanjanje Titovog imena s javnih površina zagađuje javni prostor, stoji, među ostalim, u pozivu na prosvjedni skup koji je na konferenciji za novinare pročitao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Prosvjed će se održati 5. svibnja na Trgu maršala Tita. Rasprave u hrvatskoj javnosti potvrđuju općeprihvaćenu i neospornu društvenu istinu da su nakon Drugog svjetskog rata počinjeni masovni ratni zločini nad desetcima tisuća zarobljenih vojnika, civila žena i djece bez suđenja. Tu činjenicu dio društveno-političke elite ne prihvaća do kraja, a posebno dio okupljen oko stranke koja se unatoč svom imenu, ponaša kao pravni, politički i moralni sljedbenik Komunističke partije, organizacije odgovorne za smrt desetine tisuća ljudi, upozorio je Čičak. Upitan o odluci Predsjedništva Hrvatskog sabora o ukidanju pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, Čičak je odgovorio da je ona "neinteligentna, kontraproduktivna i licemjerna". Koordinatorica "Kruga za trg", Maja Runje kazala je da već pet godina organiziraju prosvjed sa zahtjevom da se Trgu maršala Tita vrati naziv Kazališni trg te da su dobili 500 potpisa potpore uglednika. Na svoje brojne zahtjeve, kazala je, dobili su tek jedan odgovor da se o tome treba odlučiti na nacionalnoj razini.

ZAGREB - Platforma 112, koja okuplja 60 udruga civilnog društva, danas je u Hrvatskom saboru organizirala okrugli stol na kojem su ukazali na pozitivne poteze nove vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste koje su, kako je rečeno, najviše osjetili socijalno najugroženiji i marginalizirani - prognanici, osobe s invaliditetom i civilne žrtve rata. Skupu, kojem su nazočili predstavnici civilnih udruga, političkih stranaka i sindikata, a koordinira ga Kuća ljudskih prava, obratio se i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače, pozivajući hrvatske građane da se i dalje zalažu za vladavinu prava te pripremaju za članstvo u EU i pritom budu proaktivni. Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava navela je da su izravno "s terena" skupili iskustva nevladinih udruga na temelju kojih su zaključili da su u proteklom tromjesečju, od formiranja nove vlasti, uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu zahtjeva Platforme 112. "Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje", ocijenila je Jelena Berković iz Gonga. Navela je da je od 35 zakona, samo jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom te upozorila na "zabrinjavajuću tendenciju" upućivanja brojnih zakona u hitnu proceduru u Sabor. Iz Platforme 112 pak smatraju da bi se hitnost procedure svakako mogla odnositi na ukidanje zakona o ništetnosti.

ZAGREB - U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane snage Republike Hrvatske. Djelatne vojne osobe u trgovini će moći kupiti vojne odore i drugu vojnu opremu, a građani mogu izabrati raznu neborbenu vojnu opremu hrvatskih proizvođača (čizme, majice, oprema za kampiranje) s kojima Ministarstvo obrane (MORH) ima ugovor o suradnji. Trgovinu je otvorio pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak koji je rekao da MORH snažno podupire domaće proizvođače vojne opreme te naglasio da od njih očekuje i kvalitetu. Službenom otvorenju nazočili su predstavnici tvrtke "Pleter-usluge" d.o.o. koja upravlja trgovinom kao i predstavnici proizvođača čiji se proizvodi mogu kupiti u prvoj trgovini vojne opreme. U sklopu prodavaonice, u Zvonimirovoj ulici 5, nalazi se i Info centar MORH-a koji zainteresiranima nudi informacije o mogućnostima pristupanja Oružanim snagama, dragovoljnom služenju vojnog roka i dr.

ZAGREB - Upravnim nadzorom dubrovačkog zatvora utvrđeno je da su neosnovane anonimne teške optužbe na račun upravitelja zatvora Amira Bijelića i pojedinih službenika, objavilo je Ministarstvo pravosuđa. "Upravnim nadzorom u zatvoru u Dubrovniku, provedenim 29. i 30. ožujka 2012., sedmeročlano povjerenstvo Ministarstva pravosuđa utvrdilo je da su navodi anonimnog pisma u kojima su iznesene teške optužbe na račun upravitelja i pojedinih službenika zatvora u Dubrovniku neosnovani", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama tog ministarstva. Mediji su proteklih dana objavili da su neki zatvorenici i zaposlenici dubrovačkog zatvora USKOK-u poslali anonimno pismo u kojem se žale na brutalna kršenja ljudskih prava i zakona, za što okrivljuju ravnatelja Bijelića, tvrdeći, među ostalim, da se svojom dužnošću koristio za bogaćenje na štetu zatvorenika. U ministarstvu objašnjavaju da povjerenstvo nema ovlast ispitivanja sumnji na kaznena djela koje su iznesene u pismu anonimnih službenika i zatvorenika te da će izvješće povjerenstva biti proslijeđeno državnom odvjetništvu, kao što je prije proslijeđeno i samo pismo. Iako je utvrdilo da su optužbe neosnovane, povjerenstvo je, kažu u ministarstvu, radi poboljšanja i unaprjeđenja uvjeta i načina rada obvezalo zatvorsku upravu da provede neke organizacijske promjene i isplanira dogradnju prostorije za službenike.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je danas građane da se u što većem broju odazovu "Zelenoj čistki", akciji čišćenja divljih odlagališta otpada koja se sutra provodi u cijeloj zemlji, te najavio svoje sudjelovanje na području Retkovca III. Bandić je podsjetio da na području Zagreba postoji 600 divljih odlagališta te da se prije osam godina na odlagalište otpada Jakuševac godišnje odvozilo 380 tisuća tona otpada dok se danas ta brojka smanjila na 310 tisuća tona godišnje. "Nitko neće riješiti problem otpada osim nas koji ga stvaramo", istaknuo je Bandić, dodavši kako ovo nije prva ekološka akcija kojoj se Zagreb odazvao. Smatra kako provedba daljnjih projekata vezanih uz okoliš i rješavanje problema otpada nije moguća bez sličnih akcija i stvaranja "ekološke kulture". "Zelena čistka" provodi se sutra od 9 do 14 sati. Pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i ruralni razvoj Marijan Maras najavio je da će se akcija u Zagrebu provoditi na 21 lokaciji te je pozvao sve građane i volontere da se uključe kako bi se lokalizirala mjesta divljih deponija. Hrvatska se sutra po prvi put priključuje međunarodnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, a organizator akcije je udruga Žmergo. Voditeljica kampanje "Zelena čistka", Helena Traub podsjetila je da su se u akciju uključile sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina. "Zelena čistka" provodi se u sklopu globalnog projekta "World Cleanup 2012 - Let's do it", a održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike, Ministarstva zaštite okoliša.

VINKOVCI - U sportsko-rekreacijskome centru u Vinkovcima danas je otvoren 16. sajam zdravlja, trodnevna manifestacija posvećena prezentaciji i promicanju zdravlja i zdravog načina života. Otvarajući Sajam, gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je da se posljednjih deset sajmova redovito održava u Vinkovcima te je zaželio da se taj sajam održava u svim gradovima Hrvatske jer bi time ispunio svoju zadaću promicanja zdravlja i podizanja kvalitete života. Karlić je rekao da je ovogodišnji Sajam zdravlja okupio 136 izlagača te da će se kroz tri dana održati 80 različitih predavanja, skupova, radionica i prezentacija koje će multidisciplinarno obrađivati temu zdravlja, od prehrane i tjelovježbe do urbanog planiranja i energetske učinkovitosti.

ŠIBENIK - Nepoznati počinitelji sinoć su fašističkim znakovljem išarali spomen-obilježje Radi Končaru i drugim antifašistima u spomen-parku Šubićevcu u Šibeniku, potvrdila je šibenska policija. Na spomen-obilježju iscrtani su autolakom motivi ustaških simbola i "svastike". Na išarane spomenike jutros su naišli osnovnoškolci i djeca iz šibenskih vrtića, koja su s učiteljicama i odgojiteljicama došla u spomen-park Šubićevac kako bi, u sklopu akcije obilježavanja Dana planeta Zemlje "Zelena čistka", na tome mjestu tijelima načinili krug za Zemlju. U tijeku je čišćenje išaranoga spomen-obilježja.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka kojega USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna. Vijeće je počelo zasjedati jučer, a današnja rasprava je skraćena zbog drugih obveza stranaka u postupku. Predsjednica vijeća sutkinja Jasna Smiljanić nastavak sjednice zatvorene za javnost zakazala je za 2., 3. i 7. svibnja.

Očekuje se da će nakon toga vijeće odlučiti o utemeljenosti optužnice protiv Čehoka, Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winaira. Vijeće optužnicu može potvrditi u cijelosti ili samo dio, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu. Čehoka i ostale USKOK je lani krajem prosinca optužio za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe. Bivši varaždinski gradonačelnik je optužen da je od kraja 2007. do lipnja 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙